Economice

Piața spot, unde se tranzacționează cea mai scumpă energie electrică, a ajuns la peste 60% din consumul țării

Operatorul comercial al pieței de la București (OPCOM) nu a publicat însă raportul de piață pentru luna august, dar am aflat despre ponderea imensă a PZU din nota de fundamentare a noii Ordonanțe de Urgență pe energie.

Iată ce scrie în nota de fundamentare a noii OUG, adoptată joi seara

“Începând cu luna iunie 2021, prețurile la energie electrică și gaze naturale au început să crească, pe fondul cererii crescute de energie apărută după criza COVID și a tensiunilor dintre Federația Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană, acestea atingând niveluri fără precedent.

Spre exemplificare, prețul pe PZU al energiei electrice – pe care în luna august a.c. s-a tranzacționat circa 63% din estimatul de consum, a atins valoarea de 1000 euro/MWh, în timp ce pe piețele cu vânzare la termen s-au efectuat tranzacții la valoarea de 3960 lei/MWh.

În medie, prețurile la energie electrică au crescut de 2 până la 3 ori peste nivelurile istorice. Creșterea prețului la energie electrică atat la nivel european, cat si la nivel național au provocat perturbări sociale și economice considerabile”.

Din datele noastre, niciodată ponderea PZU nu a ajuns la 63% din consumul national, așa cum s-a întâmplat în luna august. Iar în august s-a înregistrat și cel mai mare preț zilnic de tranzacționare spot a energiei electrice din istorie, după cum am scris în textul pe care îl puteți citi accesând linkul de mai jos:

Prețul spot al energiei electrice a crescut din nou, în august, și e de patru ori mai mare decât acum un an. Creștere de 32% într-o singură lună

Guvernul a adoptat joi seara ordonanța pe energie care conține modificări substanțiale pentru toți actorii din piață și prelungește schema de plafonare a prețurilor, dar pentru o categorie mai restrânsă de consumatori, până în august 2023. Principalele modificări le puteți vedea aici:

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 15 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code