Economice

PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026

Noile autostrăzi ce vor fi construite prin PNRR însumează 429 km, după cum urmează:
• A7 – Ploiești-Pașcani (319km);
• A8 – Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin- Târgu Neamț (Moțca) (59km);
• A1 – Marginea-Holdea (9km);
• A3 – Nădășelu-Poarta Sălajului (42km).

Dintre proiectele de mai sus, Compania de Drumuri a contractat constructor doar pe tronsonul de 42 de kilometri din Autostrada Transilvania, respectiv firmele lui Dorinel Umbrărescu.

Pe A7 Ploiești – Pașcani, au fost depuse ofertele pentru primul tronson, Ploiești – Buzău, însă licitațiile pentru celelalte tronsoane încă nu au fost lansate.

De asemenea, nici pe Autostrada Unirii – A8 nu a fost lansată nicio licitație pentru construcție.

Pe A1, secțiunea tunelurilor Margina – Holdea, încă nu există o listă scurtă a constructorilor selectați, deși în luna mai au fost depuse candidaturile.

Toate sectoarele de autostrăzi vor fi construite în conformitate cu standardele TEN-T și cu cerințele privind impactului asupra mediului și vor respecta noi reglementări tehnice pentru limitarea poluării, îmbunătățirea siguranței și promovarea eficienței traficului.

Execuția noilor autostrăzi va presupune și construirea de stații de încărcare electrică, parcări securizate, implementarea de soluții de digitalizare pentru eficientizarea traficului, instalarea de perdele forestiere și lucrări pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026.

Comisia Europeană a aprobat pe 27 septembrie evaluarea pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, anunţă Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Potrivit premierului Florin Cîțu, o treime din alocări merge spre transporturi. „Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi – A7, A8, A1 şi A3 -, 3,9 miliarde de euro pentru căi ferate şi trenuri, 1,2 miliarde de euro pentru tot ceea ce înseamnă mobilitate urbană şi locală şi alte 600 de milioane de euro pentru investiţiile la metrou în Bucureşti şi în Cluj”, a detaliat Cîţu.

Primii bani, în noiembrie

Citește și Guvernul ar putea finanța prin PNRR 434 de kilometri de autostradă din A1, A3, A7 și A8

The post PNRR aprobat: Guvernul trebuie să construiască 429 km de autostradă până în 2026 appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code