NEWSNET

Economice

Poliţia Română anunţă că a implementat o nouă tehnologie de identificare şi recunoaştere facială

soft Potrivit unui comunicat remis joi, la nivelul Poliţiei Române a fost implementat proiectul „Dezvoltarea sistemului de identificare şi recunoaştere facială (NBIS) şi interconectarea acestuia cu autorităţile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”, finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Naţional Fondul pentru Securitate Internă – Componenta cooperare poliţienească, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, în perioada 27 noiembrie 2018 – 26 noiembrie 2021.

Acesta a vizat atât creşterea capabilităţilor Poliţiei Române de identificare a autorilor de infracţiuni, cât şi modernizarea nodurilor reţelei de comunicaţii sTESTA, la nivel naţional.

Având în vedere finalitatea judiciară, identificarea judiciară reprezintă indicatorul macro al eficienţei în oricare dintre ariile de activitate ale Poliţiei Române, aportul structurilor criminalistice la efortul general de identificare a autorilor de infracţiuni şi probare a faptelor antisociale fiind decisiv.

Implementarea unei tehnologii în domeniul recunoaşterii faciale permite Poliţiei Române să includă această metodă ca măsură în elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute ori furate, precum şi identificarea persoanelor care au comis fapte de natură penală (terorism, infracţiuni cu violenţă, etc.).

De asemenea, ţara noastră se aliniază cerinţelor internaţionale în domeniul securităţii şi cooperării poliţieneşti internaţionale, prin instituirea funcţionalităţii de verificare a persoanelor care fac obiectul unor semnalări în SIS, în baza imaginilor faciale.

Poliţia Română susţine că sistemul informatic de recunoaştere facială contribuie semnificativ la instrumentarea dosarelor penale şi în probarea faptelor antisociale, prin dezvoltarea de funcţionalităţi de căutare, verificare şi comparare a imaginilor cu cele provenite din diferite surse, compararea acestora putând fi realizată exclusiv în baza actelor de dispunere emise de organele judiciare.

În ceea ce priveşte reţeaua sTESTA (Trans-European Services for Telematics between Administrations), aceasta reprezintă canalul de servicii trans-europene securizate pentru telematica între administraţii, dedicată asigurării unui mediu de comunicaţii securizat, fiind punctul unic de interconectare a bazelor de date ale comunităţii administraţiei publice la nivel european.

Astfel, prin modernizarea reţelei sTESTA la nivelul structurilor MAI implicate, este facilitată interoperabilitatea sistemelor informatice utilizate în schimbul de date dintre autorităţile naţionale de aplicare a legii şi partenerii externi.

În acelaşi timp, este sporită securitatea în reţelele de comunicaţii, prin asigurarea unui nivel ridicat de securitate cibernetică pentru utilizatorii reţelei sTESTA, precum şi prin asigurarea, în bune condiţii, a suportului tehnic necesar serviciilor pan-europene de e-Guvernare.

Valoarea totală eligibilă alocată pentru finanţarea proiectului a fost de 7.682.479 lei, dintre care 5.761.859 lei a reprezentat finanţarea Uniunii Europene, iar contribuţia părţii române a fost de 1.920.619 lei.

The post Poliţia Română anunţă că a implementat o nouă tehnologie de identificare şi recunoaştere facială appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code