NEWSNET

Editorial Flux-stiri

Polițist din Gherla cu posibil aer de interlop, presupus suspect de abuz în serviciu, fals și uz de fals


Se întâmpla chiar în România, în inima Ardealului, la Gherla un oraș superb și liniștit, pe strada Stejarului, infracțiunea începând cu data de 8 Septembrie 2020 . Numita G.A. conducând autoturismul pe această stradă (o vedem mai jos în foto) este oprită de un echipaj de poliție, mai precis de agentul Claudiu Budean de la Poliția Rutiră Gherla, pe motiv că ar fi circulat pe banda opusă. Așa cum observați, din cercetarea la fața locului făcută de websiteul nostru în cele 3 fotografii din partea de jos, nu există marcaj, nu există indicator de sens unic iar pe suporturile Google Maps și Igo nu este semnalat sens unic la locul cu parcare ci sensul unic este mult mai departe la peste 100 m (am arătat în foto cu săgețile unde se vede marcajul, abia din acel loc începe zonă de sens unic). Dimpotrivă, zonă multisens de parcare. Claudiu Budean, care posibil pozează pe internet într-o aliură de posibil interlop în maiou (foto), ar fi întocmit la data enunțată un proces verbal în care înscrie în fals că ar exista marcate două benzi de circulație și că numita G. A. ar fi pătruns pe contrasens. De fapt circula pe mijlocul unui drum nemarcat care mai degrabă pe alocuri are o singură bandă, evitând pericolele care apar evident la zone de parcări. Polițistul ar fi refuzat să menționeze că numita G.A. formulează contestație, zvonurile susținând că a urlat că el este „tata orașului” și că oridecâte ori o întâlnește „o va arde lafel”. Nu stim realitatea acestui zvon, dar vedem materialitatea înscrisurilor.  E suficient să privim aspectul pozelor să ne dăm seama de eveniment. Cu certitudine acolo s-a comis fals intelectual și fapte de abuz în serviciu, polițistul manifestându-se poate exact ca un interlop care face legea în cartier. Putem presupune că polițistul va încerca să se apere susținând mincinos că mașina s-ar fi aflat pe partea cu sens unic, ceea ce ar însemna un alt act cu acțiune și inacțiune a rezoluției infracționale în cauză, martorii și probele susțin însă că mașina nu s-a aflat pe zonă de contrasens.

Să privim puțin la definiția dată de lege:

Art. 297 Cod Penal (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică. La această faptă se adaugă forma agravantă de exercitare a atribuțiilor ca autoritate.

Pe de o parte , așa cum rezultă din înscrisuri și susținerile victimei, mai sus numitul dincolo de orice dubiu a îndeplinit contrar legii, contrar obligațiilor exprese stabilite de lege, procesul verbal menționând în fals sensul contrar de mers, când strada are ambele sensuri, polițistul nesocotind inclusiv prezumtivul marcaj întrerupt care permite schimbarea direcției, vizând direct producerea rezultatului. Art 16 Cod penal alin. (3) Fapta este săvârşită cu intenţie când făptuitorul: a) prevede rezultatul faptei sale, urmărind producerea lui prin săvârşirea acelei fapte;

Pe de altă parte polițistul ar fi refuzat menționarea declarării contestației reținând fără drept actul permisului de conducere. În vecinătate se afla un echipaj al poliției locale, agenții fiind consternați de faptul petrecut de colegii de la Poliția Rutieră văzând că numita G.A. susținea declar contestație. Astfel polițistul ar fi refuzat îndeplinirea procedurii de declarare pe loc a contestației, procedură prevăzută de lege (personal, eu privind la acesta, e opinia mea liber exprimată, nu cred că agentul cunoaște vreo dispoziție din legea rutieră , statutul polițistului, s.a.m.d.p. , asta ar fi atenuanta dar care î-l clasează ca inapt pentru funcția sa, dar aceasta e doar opinia mea).

Mai departe, art. 321 Cod Penal FALSUL INTELECTUAL (1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. 

Așa cum vedem din probele foto obținute de noi, nu avem marcajpe asfalt, nu avem sens unic, astfel încât mențiunea de circulație pe sens contrar pe procesul verbal nu corespunde adevărului. Polițistul a și uzat de acest proces, el nu a fost anulat imediat după întocmire, astfel încât e incident și articolul privitor la uzul de fals.

Privind la starea de fapt, la probe în materialitatea lor, fapta există fără nici un fel de dubiu cel puțin pentru noi.

Numita G.A. a declarat contestație și ne-a relatat că va înainta plângere penală.

Potrivit art. 30 din Constituție (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Faptele expuse sunt atât de vădite, procesul verbal fiind un fapt real, încât expunerea lor primează ca interes public și conturează imaginea pe care singur polițistul și-a creat-o, nu eu editorul am creat această imagine. Imaginile grafice sunt cele pe care singur polițistul le expune public pe rețele sociale – care conform ICCJ constituie spațiu public ( Secția de Contencios administrativ și fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4546 din data de 27 noiembrie 2016, că Facebook este spațiu public). Cel mai grav lucru, este prejudicierea imaginii Poliției Române de către astfel de funcționari. De aceea în mod public solicităm un punct de vedere al Ministrului de Interne asupra acestui aspect dar și un punct de vedere a IPJ Cluj, să primim răspunsuri

  • ce caută asemenea persoane în funcții de înaltă demnitate?
  • Cât mai sunt tolerate abuzurile și corupția? (fapta fiind asimilată corupției)

Share this:

(Visited 4.229 times, 2 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code