Economice

Popa, BNR: Când vorbim de inflaţie, problemele vin de pe partea ofertei. Avem nevoie de liberalism economic

„Poate mai mult ca oricând, cred că este nevoie de liberalismul economic, pe reformă pe partea ofertei. Vedeţi şi dvs. că problemele, când vorbim de inflaţie, vin mai degrabă de pe partea ofertei. Am avut şocuri în piaţa electricităţii, gazelor, combustibililor. Acum avem şocuri din zona cerealelor, problemele din lanţul de producţie. Autoreglementarea posesorilor de capital, a acţionarilor şi a pieţelor capital cred că sunt într-o poziţie mai bună să analizeze atât costurile, cât şi beneficiile. Cred că această metodă este preferabilă măsurilor impuse de legiuitor şi reglementatori care ar putea fi, ipotetic vorbind, prea zeloşi uneori… Cu inflaţia la maxime de decenii cam peste tot în lume, aş face o mică paralelă cu anii ’70. Paul Volcker s-a luptat cu inflaţia, însă politicile lui au fost susţinute şi de politicile lui Reagan şi Thatcher, adică politici liberale. Am văzut ieri o opinie a lui Lucian Croitoru care spunea aşa: ‘Liberalismul crescând a permis operaţiuni ferme, dar necesare, pentru readucerea inflaţiei la niveluri stabile şi joase’. Se referă la anii ’70… Dacă mai vedem acest liberalism sau nu, eu cred că nu, şi asta nu ne ajută, pentru că avem nevoie ca partea de ofertă să-şi facă treaba. Avem nevoie de rezolvarea lanţurilor de producţie, de rezolvarea problemelor din pieţele de energie pentru a lupta mai eficient cu inflaţia”, a explicat Popa, într-o conferinţă de specialitate.

Bursa de Valori Bucureşti a organizat, joi, o conferinţă dedicată lansării primului ghid de raportare potrivit standardelor de mediu, social şi de guvernanţă (ESG) pentru companiile listate.

Ghidul de raportare ESG pentru emitenţi a fost realizat împreună cu firma de consultanţă în sustenabilitate Steward Redqueen, cu scopul de a fi un instrument esenţial pentru companiile determinate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în România. De asemenea, documentul a beneficiat de sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Liniile directoare oferă, de asemenea, informaţii clare şi comparabile investitorilor şi asigură o platformă necesară pentru alinierea la viitoarele cerinţe de raportare UE, în temeiul Regulamentului privind publicarea de informaţii cu referire la finanţarea durabilă (SFDR) şi al Directivei privind raportarea sustenabilităţii corporative (CSRD).

BERD a ajutat, de asemenea, Bursa de Valori din Varşovia şi Bursa de Valori din Macedonia să elaboreze şi să publice liniile directoare de raportare ESG. În 2021, BERD a investit 546 milioane de euro în România. De la începutul cooperării, în 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde euro în cadrul a 485 de proiecte, mobilizând astfel resurse financiare semnificative.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code