Economice

Preşedintele Consiliului de Afaceri Turcia-România: Valoarea anuală a schimburilor comerciale dintre România și Turcia va depăși 10 miliarde de dolari

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România au organizat, în Turcia, la Istanbul, în 31 martie, Forumul de afaceri şi investiţii România – Turcia, eveniment desfăşurat în marja celei de-a XXVII-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Colaborare Economică dintre cele două state.

„În baza relaţiilor excelente pe care CCIR le are atât cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci cât şi cu Uniunea Camerelor şi Burselor de Mărfuri din Turcia, invit întreaga comunitate de afaceri din ţara dumneavoastră să investească în România. Oferim oportunităţi de afaceri în mai multe domenii economice, cum ar fi: energie, protecţia mediului, industria apărării, aeronautică, agricultură, construcţii etc., iar oamenii de afaceri turci, prezenţi în România încă din anii ’90, ştiu foarte bine că CCIR este un partener de dialog extrem de util atunci când vine vorba să reunească la aceeaşi masă comunităţile de business din cele două ţări”, a declarat preşedintele CCIR, Mihai Daraban, în deschiderea forumului de afaceri.

La rândul său, preşedintele Consiliului de afaceri Turcia-România din cadrul DEIK, Omer Susli, a afirmat că există un interes major în dezvoltarea relaţiilor comerciale cu România, interes exprimat chiar de către Preşedintele Turciei, E.S. Recep Tayyip Erdogan.

„Astfel, în întâlnirile anterioare acestui Forum, pe care le-am avut cu Excelenţa Sa, am stabilit ca valoarea anuală a schimburilor comerciale dintre România şi Turcia să depăşească 10 miliarde de dolari. În aceste context, rolul CCIR devine unul extrem de important, fiind cea mai importantă organizaţie din România de promovare a mediului de afaceri. Mai ales acum, când la graniţele ţărilor noastre se desfăşoară un conflict armat, este necesar un efort comun de redresare economică, cu accent pe asigurarea stabilităţii în Marea Neagră”, a precizat Omer Susli.

Forumul de afaceri şi investiţii România – Turcia a avut ca principal scop promovarea exporturilor româneşti şi atragerea investiţiilor turceşti, conform Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, antreprenorii români având posibilitatea de a participa la sesiunile de tipul business-to-business (B2B) alături de oamenii de afaceri din Turcia.

În deschiderea Forumului, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a participat la o întâlnire consultativă cu reprezentanţii mediilor de afaceri din România şi Turcia, la invitaţia vicepreşedintelui Turciei, ES Fuat Oktay.

„România a devenit, de-a lungul timpului, un adevărat partener de afaceri pentru Turcia, investitorii din ambele state fiind, de fapt, adevăraţii ambasadori comerciali. Această întâlnire ne oferă, încă o dată, posibilitatea de a creşte volumul schimburilor comerciale bilaterale. Ne bazăm foarte mult pe relaţia comercială cu Turcia, mai ales că este o ţară care face parte din G20. Dacă ne dorim un business performant, dacă ne dorim să atragem investiţii multe, atunci trebuie să ne orientăm către ţările G20”, a adăugat Mihai Daraban, în cadrul întâlnirii consultative.

Forumul de afaceri şi investiţii România – Turcia a reunit peste 170 de companii din cele două state, care îşi desfăşoară activitatea în diferite domenii economice, precum: energie, agricultură, industria alimentară, industria farmaceutică, construcţii, automotive etc.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Turcia, era de 7,03 miliarde euro, la sfârşitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau un număr de 16.842 companii turceşti, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5 milioane de euro.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code