Economice

Preşedintele ucrainean Zelenski afirmă că bătălia de la Severodoneţk va determina soarta regiunii Donbas

„Este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una din cele mai grele din tot războiul”, a spus liderul de la Kiev.

Forţele ruse distrug oraşul în cadrul unei ofensive pentru controlul întregului Donbas, din care o treime era controlată de secesioniştii pro-ruşi încă dinainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie.

Rusia nu a reuşit să ocupe Kievul, iar acum Kremlinul susţine că urmăreşte „eliberarea” întregii regiuni industrializate din est.

„Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas (…) În mare măsură, acolo se hotărăşte chiar acum soarta Donbasului nostru”, a spus Zelenski.

Forţele ucrainene s-au retras miercuri la periferia oraşului, însă au promis că vor lupta cât pot.

„Inamicul a tras asupra unităţilor noastre cu mortiere, artilerie şi lansatoare de rachete multiple. A tras asupra infrastructurii civile în localităţile Severodoneţk, Lisiceansk, Privilia, Ustinivka, Horske şi Katerinivka” , a comunicat joi statul-major al Ucrainei.

Guvernatorul raionului Lugansk, Serhi Gaidai, a afirmat că bombardamentele au distrus centrul Severodoneţkului, au lovit o uzină chimică din oraş şi au ucis în ultimele 24 de ore patru civili. Forţele ucrainene controlează încă întregul Lisiceansk, aflat pe celălalt mal al râului Doneţ, însă ruşii distrug clădirile rezidenţiale. El a adăugat că Rusia a ocupat de facto peste 98% din Lugansk.

Reuters nu a fost în măsură să verifice independent situaţia de pe teren.

Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat televiziunii CNN că forţele ruse sunt mult superioare numeric în Donbas, regiune care cuprinde raioanele Lugansk şi Doneţk şi unde majoritatea populaţiei este rusofonă.

Rusia susţine că nu atacă civilii.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code