NEWSNET

Economice

Președinția kazahă susține că situația din țară s-a stabilizat, dar că mai rezistă încă mai multe focare de revoltă

Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor.

Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Kazahstanul se confruntă din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestaţii de protest în urma scumpirii gazelor lichefiate şi care au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente între forţele de securitate şi participanţii la aceste manifestări, despre care autorităţile kazahe afirmă că unii sunt înarmaţi.

Într-un mesaj televizat, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi”, despre care a spus că sunt în număr de circa 20.000, au ”un plan clar” şi ”un nivel înalt de pregătire de luptă”.

”Combatanţii nu au depus armele, continuă sau se pregătesc din nou să comită crime. Trebuie să ducem lupta împotriva lor până la capăt. Cei care nu se predau vor fi distruşi”, a avertizat Tokaev.

Preşedintele kazah a reproşat fostului său guvern – pe care l-a demis după izbucnirea revoltelor – că nu a fost capabil să prevină aceste ”atacuri teroriste”. ”Este extrem de important să înţelegem de ce guvernul a scăpat din vedere pregătirile clandestine de atacuri teroriste şi antrenarea celulelor militante sub acoperire”, a subliniat Tokaev, potrivit agenţiei TASS.

”Acţiunile lor au relevat existenţa unui plan precis de atacuri asupra armatei, instituţiilor sociale şi administrative în practic toate regiunile, o coordonare perfectă, capabilităţi de luptă puternice şi o brutalitate sălbatică”, a continuat preşedintele kazah, care, după ce a declarat starea de urgenţă, a preluat şi funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării, deţinută de fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev. Din această poziţie, Nazarbaev, care se retrăsese din prim-planul scenei politice, controla toate forţele de ordine şi armata.

În desfăşurarea revoltelor, pe lângă ”bandiţii” locali şi străini, au fost implicaţi şi specialişti antrenaţi în manipularea publicului prin răspândirea de ştiri false şi aparent au fost coordonaţi de un post de comandă central, a mai spus Tokaev.

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri un bilanţ provizoriu de la începutul revoltelor, menţionând că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.211 participanţi la revolte au fost arestaţi. De asemenea, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente, în urma cererii de ajutor adresate de preşedintele kazah Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Guvernul turc şi-a declarat şi el sprijinul pentru guvernul kazah şi a anunţat pentru marţi o reuniune prin teleconferinţă a Organizaţiei Statelor Turcice pentru a lua în discuţie situaţia din Kazahstan. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avut vineri o discuţie la telefon cu omologul său kazah Mukhtar Tleuberdi, pe care l-a asigurat de tot sprijinul Ankarei, exprimat anterior şi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că Turcia este ”pregătită să ofere orice asistenţă este necesară” Kazahstanului.

În timp ce investighează evenimentele, autorităţile kazahe evocă şi o posibilă legătură între manifestanţi şi mişcări radicale din afara ţării.

The post Președinția kazahă susține că situația din țară s-a stabilizat, dar că mai rezistă încă mai multe focare de revoltă appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code