Economice

Preţul gazelor pe piaţa europeană cunoaşte cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an

La hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut marţi cu 8,3%, ajungând în jurul orei 9:50 la 98 de euro pentru un Megawatt-oră, aceasta fiind a cincea zi consecutivă de scădere. Un număr crescut de nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa, ceea ce creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei.

De asemenea, traderii urmăresc cu atenţie dacă Rusia este dispusă să rezerve capacităţi pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie. Rezultatele licitaţiei pentru rezervarea de capacităţi de tranzit, care va avea loc marţi, vor oferi un indiciu cu privire la planurile grupului rus Gazprom PJSC’s pentru luna ianuarie.

Potrivit Bloomberg, numărul de cargouri încărcate cu gaze lichefiate din SUA care se îndreaptă spre porturile europene a crescut cu peste o treime în ultimele zile. În prezent, sunt 20 de nave încărcate cu gaze lichefiate care se îndreaptă spre Europa, faţă de 15 cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. În plus, alte 14 nave se îndreaptă în Europa în timp ce îşi aşteaptă ordinele finale de marş.

Europa atrage mai multe livrări de gaze lichefiate într-un moment în care marii cumpărători din Asia optează pentru folosirea stocurilor lor în această iarnă în loc să achiziţioneze noi cantităţi. În plus, prognozele referitoare la evoluţiile meteo favorabile pentru o mare parte a Europei pe perioada următoarei săptămâni vor limita cererea de energie. Cu toate acestea piaţa rămâne tensionată deoarece prognozele arată că temperaturile vor scădea sub nivelul normal în a doua săptămână a lunii ianuarie.

The post Preţul gazelor pe piaţa europeană cunoaşte cea mai lungă perioadă de scădere din ultimul an appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code