Economice

Prețul grâului este în scădere. Pe bursa europeană cotația a scăzut sub 400 de euro tona

Cotația grâului pe cele două burse importante, Chicago și Euronext, a scăzut marți cu până la 5-6% urmare a unui debut în forță a recoltărilor din SUA și a condițiilor meteorologice favorabile, potrivit datelor AgriCensul. Potrivit sursei citate, contractele futures pentru  SRW ( soft red winter – grâu roșu de iarnă) de la Chicago erau la ora 13: 15 Eastern Time ( ora Canadei și a SUA) cu 5-6% sub tranzacțiile anterioare. Pentru livrările din iulie, grâul s-a tranzacționat la 10,88 dolari/bushel ( aproximativ 27 de kilograme), iar pentru septembrie la 10,98 dolari pe bushel.

Contractele futures HRW ( hard red winter) de la Chicago erau, de asemenea, în scădere cu aproximativ 5% față de tranzacțiile din vinerea trecută. Pentru iulie, prețul era de 11,706 dolari/bushel, iar pentru septembrie de 11,772 dolari pe bushel.

În Europa, pe bursa Euronext de la Paris, contractele futures pentru septembrie pentru grâul de morărit au coborât din nou sub pragul de 400 euro tona, stabilindu-se la 392,25 euro tona, în scădere cu 15,50 euro tona pe parcursul zilei de ieri.

Pentru livrările din decembrie, prețul era de 385,75 euro tona, în scădere cu 15 euro pe tonă, iar pentru livrările din martie 2023  prețul era de  381,40 euro tona, în scădere cu 14,25 euro pe tonă.

„Prețul grâului a scăzut deoarece recolta a început în forță în sud, iar prognozele indică vreme bună în zonele cu grâu de primăvară. În plus, Franța a avut parte de ploi benefice în weekend”, a declarat, pentru AgriCensus, Charlie Sernatinger de la ED&F Man.

Un alt posibil motiv pentru reducerea prețurilor este faptul că Rusia ar fi permis Ucrainei să exporte, așa cum s-a raportat în weekend.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code