Economice

Profitabilitatea băncilor din România este la nivel dublu faţă de media din UE, dar salariile bancherilor români sunt mai mici

Poate pentru prima dată în ultimii 14 ani, tabloul indicatorilor de risc bancar din luna august 2022 este total verde pentru România, conform solicitărilor Autorităţii Bancar Europene. Rata fondurilor proprii (nivelul de solvabilitate al băncilor) şi raportul credite/depozite nu sunt o surpriză, ele sunt de mult timp peste intervalul de prudenţialitate cerut de Uniunea Europeană.

În plus, băncile prezente în România au adus venituri frumoase pentru acţionarii lor, chiar fără să mai aibă nevoie de linii de finanţare de la băncile mamă, ca acum 15-20 de ani. Nivelul profitabilității  este totuşi remarcabil mai mare decât cel mediu din UE şi  semnificativ mai mare decât indicatorul de prudenţialitate stabilit de UE, care este de peste 10%. În aceste condiţii, România are un ROE(Return on Equity, adică principalul indicator care arată rentabilitatea unei bănci din perspectiva acționarilor) de 15,97%, în timp ce media UE este la un nivel intermediar cu nivelul său de 7,9%.

Raportul cost/venituri, în care intră şi salariile angajaţilor din bănci şi investiţiile în digitalizare, sunt pe linia intermediară la noi, cu un nivel de 54,3%, dar totuşi sub media Uniunii Europene, care a ajuns la cote de alarmă conform ABE cu nivelul de 61,4%.

De asemenea, în tabloul indicatorilor de risc, rata creditelor neperformante, care a fost în luna august de 2,89%, a intrat în zona verde (cerinţa ABE este sub 3% NPL pentru a nu fi considerat risc). Din perspectiva gradului de acoperire a creditelor cu provizioanele, de 43,8% în România, băncile ar trebui să mai pună ceva bani deoparte pentru a intra pe verde, adică pentru a ajunge la un nive de cel puțin 55%.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code