Economice

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă avansează: Nuclearelectrica a semnat primul contract cu Candu Energy pentru etapa a doua din cele trei ale proiectului

“In cadrul contractului, Candy Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentatiei tehnice pentru achizitionarea componentelor cu ciclu lung de fabricatie ale reactorului, care vor fi inlocuite la Retehnologizarea Unitatii 1, in cadrul procesului numit “retubare reactor” (Inlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria si Fideri – ICCTCF).

De asemenea, Candu Energy va oferi si servicii de inginerie pentru evaluarea starii setului de scule specializate ce se vor utiliza la inlocuirea componentelor reactorului si elaborarea documentatiei pentru achizitionarea componentelor ce necesita inlocuire/modificare”, arată comunicatul de presă.

Reactoarele CANDU au o durata de viata initiala de 30 de ani, care poate fi prelungita cu inca 30 ani, in urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizeaza in prezent cu Unitatea 1, aceasta fiind pusa in exploatare comerciala in 1996”, arată Nuclearelectrica într-un comunicat de presă.

“Conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA)[1], in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA), realizat in 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unitatilor nucleare are cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie – in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune). Costul energiei generate de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiasi raport”, arată Nuclearelectrica.

Retehnologizarea Unitatii 1 CNE Cernavoda reprezinta unul dintre principalele proiecte de investitii derulate de Nuclearelectrica.

Proiectul Retehnologizarii Unitatii 1, demarat in 2017, este implementat in trei etape, in conformitate cu experienta si practica internationala din domeniu.

Faza I, derulata in perioada 2017-2022 a constat in: Demonstrarea capabilitatii componentelor actuale ale reactorului Unitatii 1 de a functiona peste 210.000 de ore la putere nominala, pana cel putin la sfarsitul anului 2026, definitivarea scopului lucrarilor Proiectului de retehnologizare, precum si demonstrarea fezabilitatii Proiectului de retehnologizare, etapa care s-a finalizat in februarie 2022 cu aprobarea AGA a Studiului de fezabilitate si a deciziei de investitie.

Faza a II-a se va derula in perioada 2022 – 2026 si are in vedere urmatoarele activitati principale: Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unitatii 1; Negocierea si atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare si Constructie (EPC); Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricatie; Obtinerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obtinerea tuturor autorizatiilor si avizelor necesare demararii proiectului etc.

Faza a III-a, care se va derula in perioada 2027-2029,  incepe odata cu oprirea Unitatii 1 si consta in derularea efectiva a lucrarilor din Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 in instalatiile unitatii, precum si repunerea acesteia in functiune, in vederea exploatarii comerciale pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani, dupa anul 2029.

Costul estimat al investitiei este de 1,85 miliarde Euro

„Suntem mandri sa semnam primul contract cu Candy Energy care avanseaza Proiectul Retehnologizarii Unitatii 1 de la CNE Cernavoda. Romania are nevoie de capacitati nucleare de producere de energie curata, stabila si accesibila, ca solutie pentru atingerea securitatii energetice si protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curata la standarde de excelenta iar Retehnologizarea Unitatii 1 va asigura Romaniei inca 30 ani de energie in banda.

In acelasi timp, avand in vedere complexitatea si importanta strategica a proiectului, am angajat inca din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorica a proiectului si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare”, a spus Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica SA.

„Suntem incantati sa continuam relatia noastra de peste zece ani cu Nuclearelectrica si Romania, in contextul in care Nuclearelectrica isi pregateste reactoarele CANDU pentru a servi generatiile viitoare la fel de eficient cum au servit generatiile trecute”, a declarat Joe St. Julian, presedinte pentru energie nucleara in cadrul SNC-Lavalin.

„In calitate de administrator si producator de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, noi cunoastem cel mai bine acest tip de reactor si cum se realizeaza cu succes o retehnologizare a acestuia. Ne dorim sa proiectam un viitor mai bun pentru planeta noastra si pentru oameni si suntem mandri ca tehnologia noastra CANDU va continua sa contribuie la prosperitatea Romaniei si a romanilor: furnizand energie electrica fara emisii de carbon, in banda, pe care economia sa se poate baza in orice conditii meteorologice si independent de contextul geopolitic, pentru urmatorii 30 de ani.”

Beneficiile proiectului Retehnologizarii Unitatii 1: inca 30 de ani de operare incepand cu anul 2029; aprox. 5.5 mil MWh energie curata, neta livrata anual in SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de munca; contributii in economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda, cu o putere instalata de 700 MW a fost pusa in functiune in 1996 si a livrat pana in prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezinta 9% din consumul la nivel national in 25 ani.

De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea in atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezinta echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din Romania timp de peste 6 ani.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code