NEWSNET

Economice

RABLA ELECTROCASNICE – A început etapa noiembrie decembrie 2021. Tot ce trebuie să ştii despre program

RABLA ELECTROCASNICE sesiunea a doua 2021 – Bugetul alocat acestei etape este de 14 milioane lei, iar de vineri dimineaţa persoanele fizice vor avea posibilitatea să intre în contul de utilizator creat şi să genereze vouchere aferente categoriei de electrocasnice dorite.

Acestea sunt:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Voucherele se pot genera până pe 2 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.

Valoarea voucherelor și produsele subvenționate rămân la fel ca în prima sesiune. Mai sunt 34 de milioane de lei de cheltuit.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat o variantă revizuită a Ghidului de Finanțare pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice 2021 și a adus modificări Ordinului privind modificarea și completarea respectivului Ghid de finanțare ( Ordin nr 1.746). Se pregătește astfel de lansarea celei de a doua sesiuni a Programului, data urmând a fi publicată pe site-ul instituției. Nu apar modificări în modul de desfășurare a Programului, din perspectiva consumatorului final.

Perioada de organizare a sesiunii de înscriere în vederea validării comercianţilor se aprobă prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii, care se publică pe pagina de internet a Autorităţii cu minimum o zi înainte de data programată pentru deschiderea acesteia. Pe parcursul derulării programului se pot organiza mai multe sesiuni de înscriere.

Care sunt etapele programului 

Potrivit Ghidului de Finanțare, etapele celei de a doua sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice sunt;

 • publicarea pe pagina de internet a Autorităţii a informaţiilor necesare demarării programului;
 • validarea, încheierea contractelor de decontare cu comercianţii şi publicarea listei acestora;
 • înscrierea solicitanţilor şi aprobarea finanţării;
 • decontarea sumelor solicitate de către comercianţii validaţi.

Etapele sunt astfel aceleași ca și în anterioara sesiune.

Cum te înscrii în Program

Ca și în prima sesiune, cei interesați să achiziționeze un produs electrocasnic nou dând la schimb unul vechi, trebuie mai întâi să își genereze un cont în aplicația găzduită de site-ul AFM. Trebuie să facă acest lucru inclusiv persoanele care au un cont deschis din prima sesiune a programului.

Contul de utilizator se realizează prin completarea unor câmpuri prin care se solicită datele de identificare (nume, prenume, localitate, judeţ şi CNP), conform actului de identitate, data expirării CI, adresa de e-mail, număr de telefon valid. Solicitantul va primi un sms de confirmare pentru validarea contului.

Înscrierea persoanei fizice în aplicaţia informatică se poate realiza într-un interval de 7 zile de la data stabilită prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii, numai după publicarea listei cuprinzând comercianţii validaţi şi anterior lansării primei etape de generare a voucherelor.

Ulterior creării contului de utilizator, persoanele fizice trebuie să selecteze, prin completarea în aplicaţia informatică, a tipului de produs care se achiziţionează, precum şi a declaraţiei pe propria răspundere prin care se obligă să predea un produs electrocasnic uzat,  în momentul achiziţionării. În contul de utilizator este disponibilă opţiunea de încărcare a documentelor, respectiv CI/BI şi declaraţia pe propria răspundere. Declaraţia pe propria răspundere şi copia BI/CI al/a solicitantului pot fi încărcate şi de către comerciantul validat, până la momentul utilizării voucherului inclusiv.

Echipamentele incluse în program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapă cuprinde trei categorii de echipamente şi va avea un buget stabilit prin dispoziţie a preşedintelui Autorităţii. În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează şi devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de înscriere.

Valoarea Voucherelor

Ca și în prima sesiune a programului se vor acorda:

 • 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
 • 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;
 • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
 • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • 400 de lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E;
 • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
 • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 de lei pentru laptopuri;
 • 300 de lei pentru tablete.

Pentru a beneficia de aceste vouchere, consumatorul se obligă să predea, în momentul achiziţionării unui produs nou, un produs uzat echivalent, din aceeaşi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiţionat/aparate de aer condiţionat portabile, categoria maşini de spălat vase, categoria maşini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare şi categoria televizoare.

Prin excepție, în schimbul achiziţionării maşinilor de spălat vase având clasa energetică cel puţin D, precum şi a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficienţă energetică veche cel puţin A++, se poate preda oricare dintre echipamentele electrice şi electronice de uz casnic prevăzute anterior.

De asemenea, în schimbul achiziţionării unui laptop sau a unei tablete, se va preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament descris anterior.

The post RABLA ELECTROCASNICE – A început etapa noiembrie decembrie 2021. Tot ce trebuie să ştii despre program appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code