Economice

Radu Burnete, Concordia: „Vrem să nu crească taxele, dar nu cerem ca ele să scadă”

„Urmărind discuțiile din spațiul public simt nevoia să reiterez un mesaj. Taxele nu trebuie să crească într-o criză în care companiile sunt oricum date peste cap și fac eforturi să rămână pe linia de plutire. Orice gânduri ar fi existat în acest sens trebuie amânate.

În egală măsură, trebuie să spun că nu cerem nici reducerea taxelor și impozitelor. Vedem foarte bine că măsurile de sprijin ale consumatorilor și ale companiilor necesită alocări semnificative și nu știu cum ar putea fi susținute dacă veniturile statului se reduc, iar ele s-ar putea să scadă și doar pentru că economia încetinește. Până trece criza și acest război, sistemul fiscal trebuie să rămână predictibil. Nu e momentul reformelor și schimbărilor aici.”, arată Radu Burnete într-o declaraţie de presă.

Companiile au nevoie de măsuri țintite de sprijin acolo unde riscă să își piardă competitivitatea din cauza prețurilor la energie și aici Confederaţia Concordia şi-ar dori mai multă precizie. Nu toată lumea suferă la fel și nu toată lumea trebuie ajutată în aceeași măsură.

De partea cealaltă, furnizorii de energie care finanțează în aceste momente schemele de ajutor trebuie să își primească mai repede banii înapoi pentru că se confruntă la rândul lor cu probleme, conform aceleiaşi surse.

„Companiile care sunt nevoite să lucreze cu întreruperi sau să sisteze temporar activitatea au nevoie de extinderea măsurii care le permite reducerea temporară a timpului de lucru. Susținem, de asemenea, accelerarea tuturor investițiilor din fonduri europene sau private în noi capacități de producere a energiei și în noi surse de energie.

În tot acest context, cred că este important ca finanțelor publice ale României să nu fie dezechilibrate fiindcă oricum nu sunt în cea mai bună formă. Nu știm cât va dura acest război. Trebuie să păstrăm spațiu fiscal pentru eventualitatea în care el va fi de lungă durată”, arată Burnete.

Directorul Concordia arată că pentru a câștiga niște spațiu fiscal, Guvernul și toți politicienii trebuie să-și îndrepte atenția în două direcții: cum pot reduce frauda cu TVA și diversele forme de eludare a impozitării muncii mergând până la plata la negru. Din aceste două domenii ar putea veni câteva miliarde în plus pe care statul le poate colecta.

Radu Burnete este directorului executiv al Confederației Patronale Concordia, iar opiniile expuse mai sus fac referire la măsurile economice vehiculate în ultimele zile în spațiul public. Confederația Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești, cu o contribuție de 26% din PIB.

 

 

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code