Economice

Radu Postolache, Qualysoft: Criza din Ucraina poate aduce un avantaj industriei IT românești și europene

Grupul Qualysoft, fondat la Viena în 1999, este o companie de consultanță și servicii IT independentă, care își susține clienții internaționali cu soluții IT adaptate, inovatoare și flexibile. La nivelul clienților, accentul se pune în primul rând pe companiile din industria serviciilor financiare și energetice, companiile industriale, companiile media și de telecomunicații, retail, auto sau securitate. Pe lângă sediul central din Austria, Grupul Qualysoft are filiale în Germania, Elveția, Ungaria, Slovacia, România și Serbia. În prezent, peste 500 de specialiști lucrează în cadrul Grupului la nivelul Europei Centrale și de Est. În România, Qualysoft este prezent din 2007.

“România este în primul val de migrări de proiecte și forță umană specializată, alături de Polonia, iar migrarea se face rapid, nefiind dependentă de o infrastructură complexă de producție. Trebuie să fim însă atenți că această tendință se poate și inversa la fel de abrupt, odată cu soluționarea crizei din Ucraina. Cu siguranță însă, o pondere din proiectele și echipele ce migrează acum în țările din jur va rămâne, mai mare sau mai mică, ceea ce pune o presiune pe piața forței de muncă inclusiv pe costuri. Aceasta migrare, în grabă, le poate susține, dar pe termen lung poate duce la scăderea competitivității externe a României în domeniul IT”, spune Radu Postolache, Head of IT Consultancy & Development în cadrul grupului Qualysoft și lider al organizației locale. 

În paralel cu migrarea proiectelor către țările din jur, se mai poate constata simultan prezența a două tendințe:

  • Unele companii care dezvoltau software și servicii IT în Ucraina merg mai departe de România și Polonia și preferă Portugalia, Spania, Italia, chiar Serbia sau Macedonia, iar pentru a scala proiecte foarte mari reiau în calcul India. “România nu mai e demult o destinație low-cost, și atunci intrăm în competiție atât cu țările dezvoltate, cât și cu cele low-cost.”
  • Toate aceste evenimente se pot transforma într-un declin economic, care ar afecta și cererea din domeniul IT. “Raportul între cele 2 curente este dificil de estimat, este posibil ca penuria globală și locală de talente să compenseze însă. Provocarea va fi tocmai de balansare între himere sau proiectele conjuncturale, și cele sigure, pe termen lung, care vor crește organic.“, punctează Radu Postolache.

În prima parte a acestui an, Qualysoft, ca grup, dar și subsidiara locală, au înregistrat o creștere accelerată, organică, bazată pe o politică transparentă, atât față de echipă, cât și față de parteneri. Dintre sectoarele de activitate mai puțin afectate de situația din țara vecină, în care proiectele IT continuă să se deruleze fără mari bruiaje, sunt Banking, Telecom, Retail, Energie & Utilități, Securitate, Productie. Totodată, echipa Qualysoft a remarcat o creștere a numărului proiectelor pentru dezvoltarea la cheie de produse/platforme sau nișate pe Machine Learning, AI, Cloud și DevOps.

“Am vizitat Ucraina în urmă cu câteva luni, am întâlnit acolo oameni minunați, o țară frumoasă și o industrie IT competitivă. Am încercat să ne ferim să transformăm situația de acolo într-o oportunitate de business. Am ajutat unde am putut, atât indivizi, cât și companii care ne-au solicitat ajutorul“, adaugă Radu Postolache.

Oficialul a fost numit recent într-un nou rol cu responsabilități regionale, Head of IT Consultancy & Development, în parte și ca o recunoaștere a expertizei si capacitații echipei din România la nivel de grup. Odată cu această schimbare, echipa din România are oportunitatea de a fi implicată în generarea și livrarea directă de produse și servicii către companii internaționale care nu au o prezență în România, de a coordona proiecte mai mari, nu doar de a participa la livrarea lor.

Pasionat de matematică și informatică, Radu Postolache este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, dar și a unui master în management și a urmat mai multe cursuri de global software development la Universitatea Politehnica din Valencia și la Universitatea Tehnică din Delft. În 2011 a urmat un MBA la Tiffin University iar în acest an a finalizat un program de 6 luni de Leadership IT la Universitatea Berkeley din Statele Unite.

“Într-o lume globală și într-un domeniu cu o evoluție amețitoare cum este cel software, investiția în învățare nu poate să se oprească. Încerc să susțin această mentalitate și în compania noastră, și am marele noroc ca mulți colegi să fie pe aceeași lungime de undă“, adaugă Radu Postolache.

Qualysoft România a înregistrat o creștere de peste 85% a cifrei de afaceri în 2021 comparativ cu 2020. În același timp, profitul realizat a fost cu 40% mai mare. Indicatorii au depășit previziunile inițiale și reflectă în același timp orientarea companiei spre creșterea calitativă, pe zona de servicii cu valoare adăugata mare pentru clienți și parteneri. Pentru 2022, compania își propune o creștere accelerată a cifrei de afaceri, de 60% și o creștere de 40% a profitului. Numărul de angajați al Qualysoft ar urmă să se mărească tot cu 40%.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code