Economice

Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere

Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a declarat astăzi că

Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a explicat astăzi că ieri a fost dată o Hotărâre de Guvern prin care au fost stabilite noi măsuri necesare pentru prevenirea și controlul infecțiilor generate de virulul SarsCov2.

Aceasta aduce ca principale noutăți creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației în afara locuinței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică de la patru la mie la șase la mia de locuitori. Apoi, a fost introdusă o excepție de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților în care incidența este de peste șase la mie pentru persoanele vaccinate care prezintă certificatul de vaccinare. „Deci, există declarația pe proprie răspundere pentru anumite motive stabilite și se adaugă acum certificatul de vaccinare ca o să permită ieșirea din locuință în orele de interdicție”, a menționat Raed Arafat.

Tot prin acest HG a fost crescută vârsta la care copii trebuie să fie testați la 12 ani. „Deci, nu se mai cere test și nu mai intră în carantină copii sub 12 ani”, a susținut Raed Arafat.

Oficialul a menționat și că magazinele se vor închide la ora 18.00 doar în zonele în care incidența depășește șase la mie, nu patru la mie ca până acum. „În zonele din mall-uri sau mari magazine în care se servește masa au acces doar cei cu certificat verde. Se prevede ca zonele respective să fie delimitate astfel încât să poată fi verificat certificatul”.

Tot Raed Arafat a afirmat că există „localităţi carantinate avem în patru judeţe – Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Sibiu. În Satu Mare sunt şapte localităţi carantinate, în Maramureş sunt opt localităţi carantinate, în Botoşani două localităţi carantinate, în Sibiu o localitate”. Efectele carantinei se vor vedea în cel puţin două-trei zile de la aplicarea ei, când este de aşteptat să înceapă o scădere, chiar dacă nu una abruptă.

The post Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code