NEWSNET

Economice

Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea mai expusă

Datele au fost prezentate de către Orange Business Service în raportul său anual „Business Internet Security 2021”, în care sunt analizate cele mai noi informații din domeniul securității cibernetice, în contextul transformării digitale rapide în toate sectoarele de business.

Raportul dezvăluie principalele amenințări, riscuri și predicții de securitate cibernetică identificate la nivel local de
către experții Orange Business Services.

Conform Business Internet Security, dacă în anul 2019 atacurile de tip ransomware reprezentau doar 3% din totalul incidentelor detectate, astăzi, în 2021, sunt cele mai întâlnite atacuri. Acestea reprezintă 31% din total și vizează, în special, sectorul sănătății și instituțiile publice pentru a compromite sistemele informatice. Pe locul doi, însumând 29%, atacurile de tip phishing au continuat să fie raportate la nivel local, mai ales prin intermediul campaniilor de SMS, Whatsapp și email. Principalele victime ale acestor incidente au fost clienții instituțiilor bancare și cei din retail.

Industria de retail a fost cea mai expusă atacurilor cibernetice

Potrivit raportului, distribuția amenințărilor pe verticală de afaceri în România se aseamănă foarte mult cu distribuția mai largă, internațională. În comparație cu perioada de raportare anterioară, au existat schimbări notabile în volumele globale ale amenințărilor detectate și a celor mai expuse verticale.

Pentru anul 2020, Transporturile au fost cel mai grav afectate în România, în principal prin atacuri de phishing și malware criptografic. Pentru 2021, industria de retail a fost cea mai expusă la astfel de atacuri.

Evoluția spectaculoasă a sectorului de e-commerce, pe fondul pandemiei Covid-19, s-a continuat printr-un ritm accelerat al cumpărăturilor online, dar și prin creșterea semnificativă a numărului de magazine online, ceea ce a făcut ca riscurile cibernetice să devină din ce în ce mai mari pentru acest sector. Astfel, 29% din totalul incidentelor au fost detectate în acestă industrie, urmată apoi de domeniul transporturilor cu 27%.

Pe locul trei s-a aflat sectorul guvernamental, cu 17%, urmat de cel de sănătate şi pharma, cu 15% şi de cel al energiei, cu 12%.

„În 2021, am observat o creştere importantă a atacurilor cibernetice care pot compromite sistemele şi datele utilizatorilor, atât în volum cât și în complexitate, odată cu extinderea soluțiilor software folosite de către companii și indivizi. Soluţiile noastre de securitate oferite clienţilor B2B au detectat şi blocat atacuri complexe, în special tentative de phishing, ransomware şi atacuri Distributed Denial of Service (DDoS). Însă, cea mai importantă provocare, în rândul companiilor, dar şi în rândul utilizatorilor casnici, rămâne lipsa de conştientizare a riscurilor şi a expunerii în mediul online”, spune Ioan Constantin, Cyber Security Expert Orange România.

Distribuţia atacuri pe regiuni istorice

În cadrul unei baze de clienți la nivel național, Orange a adunat informații legate de atacurile din toate sectoarele industriale. Din analiza acestor date a reieşit că regiunea Moldovei este cea mai vizată, cu 41% din toate amenințările detectate. Pe locul al doilea se află regiunea București, cu 28% din totalul amenințărilor, iar pe locul al treilea se află Banatul cu 19% din totalul amenințărilor. Celelalte regiuni însumează 12% din totalul atacurilor.

În ceea ce privește oraşele cele mai afectate de atacuri cibernetice în ultimele 12 luni, Bucureştiul ocupă primul loc, cu o medie lunară de 600.000 de incidente detectate şi prevenite, urmând apoi Iaşi şi Timişoara cu 400.000 şi respectiv 370.000 de atacuri.

Raportul Business Internet Security 2021 face parte dintr-un ecosistem dezvoltat de Orange Business Services care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare privind securitatea cibernetică. Astfel, prin serviciul Business Internet Security (BIS), un sistem complet de securizare a conexiunilor de internet, sunt identificate și blocate lunar peste 8 milioane de amenințări în infrastructura de securitate a clienților business Orange.

 

The post Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea mai expusă appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code