Economice

Război Ucraina – Cinci morţi, între care trei copii, într-un atac la Cernihiv. Biden îl numeşte pe Putin „criminal de război” – ziua 22 – LIVET TEXT

ZIUA 22 – Război în Ucraina

Biden îl numeşte pe Putin ”criminal de război”

Preşedintele american, Joe Biden, l-a calificat miercuri pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un „criminal de război” pentru tacticile sale militare barbare din timpul invaziei din Ucraina, scrie Agerpres.

”Este un criminal de război”, a spus Biden ca răspuns la întrebarea unei jurnaliste, la un eveniment consacrat luptei împotriva violenţelor conjugale, la Casa Albă, după ce iniţial a răspuns cu un „nu” la o întrebare dacă era pregătit să îl numească pe Putin în acest fel, după cum relatează AFP şi Reuters.

La scurt timp după remarcile lui Biden, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de agenţiile internaţionale de presă, a precizat că preşedintele ”vorbea din inimă şi în legătură cu ceea ce a văzut la televizor”.

”Iar acestea sunt acţiuni barbare ale unui dictator brutal în timpul invaziei sale într-o ţară străină”, a adăugat Psaki în timpul briefingului său de presă zilnic, citată de EFE şi AFP.

Purtătoarea de cuvânt a precizat că, deocamdată, Departamentul de Stat nu a făcut o declaraţie oficială prin care să acuze Rusia de comiterea de crime de război şi că examinarea ”legală” a problemei „este încă în curs de desfăşurare” la sediul diplomaţiei americane.

Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că ”documentează” atacurile ruseşti din Ucraina şi impactul acestora asupra civililor pentru a se asigura că Rusia este ”trasă la răspundere” dacă se constată că a comis crime de război.

După atacul rusesc asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, din 4 martie, ambasada SUA din Ucraina a calificat atacul drept o „crimă de război”.

Cu toate acestea, Casa Albă a evitat să se refere în aceşti termeni la ceea ce s-a întâmplat, iar Departamentul de Stat a cerut ambasadelor sale din toată lumea să nu difuzeze tweet-ul ambasadei din Ucraina care a folosit aceste cuvinte.

Săptămâna trecută, Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) a deschis un portal pentru a contacta martorii, atât din Ucraina, cât şi din alte ţări în care instanţa investighează, care pot furniza dovezi de crime de război sau crime împotriva umanităţii.

Până acum, remarcă EFE, guvernul american a evitat să folosească acest termen pentru a se referi la Putin, deşi vicepreşedintele Kamala Harris a declarat săptămâna trecută că ar trebui să existe o anchetă privind posibilitatea ca Rusia să fi comis crime de război în Ucraina.

La rândul său, AFP notează că, până în prezent, niciun oficial american nu a folosit public termenii „criminal de război” sau „crime de război”, spre deosebire de alte state sau organizaţii internaţionale.

De exemplu, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a calificat săptămâna trecută drept „crimă de război odioasă” bombardarea de către Rusia a unei maternităţi şi a unui spital pediatric din Mariupol, care a ucis trei persoane, inclusiv o fetiţă, şi a rănit 17 persoane, aminteşte agenţia franceză de presă, care evocă şi o declaraţie din 2 martie a premierului britanic, Boris Johnson: ”Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin în ceea ce priveşte utilizarea de muniţii aruncate asupra civililor nevinovaţi, în opinia mea, constituie deja o crimă de război”.

Rusia califică drept ”inacceptabile şi de neiertat” cuvintele lui Biden despre Putin

Cuvintele preşedintelui american, Joe Biden, care l-a numit miercuri pe liderul rus Vladimir Putin „criminal de război”, reprezintă o retorică inacceptabilă şi de neiertat, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Considerăm că o astfel de retorică din partea unui şef de stat, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume, este inacceptabilă şi de neiertat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie Agerpres.

”Este un criminal de război”, a spus Biden anterior, referindu-se la Putin, ca răspuns la întrebarea unei jurnaliste.

La scurt timp după această declaraţie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a precizat că, deocamdată, Departamentul de Stat nu a făcut o declaraţie oficială prin care să acuze Rusia de comiterea de crime de război şi că examinarea ”legală” a problemei „este încă în curs de desfăşurare” la sediul diplomaţiei americane.

În acest context, TASS aminteşte că, în urmă cu aproape un an, la 17 martie 2021, liderul american făcea de asemenea o declaraţie tranşantă la adresa omologului său rus, răspunzând afirmativ la întrebarea dacă îl considera pe Putin un „ucigaş”, în timpul unui interviu.

Comentând ulterior această declaraţie, Putin declara atunci că oamenii au tendinţa să-i vadă pe ceilalţi aşa cum se văd de fapt pe ei înşişi, amintind de un proverb din copilărie potrivit căruia ”cine zice ăla este”. Cei doi lideri au discutat ulterior şi au trecut peste incident.

Cinci morţi, între care trei copii, într-un atac la Cernihiv, Ucraina (echipe salvare)

Cinci persoane, între care trei copii, au fost găsite miercuri fără suflare în dărâmăturile unui bloc de apartamente în Cernihiv (Cernigău), nordul Ucrainei, au anunţat echipe de salvare, relatează AFP.

”În timp ce îndepărtau dărâmăturile unui imobil de locuinţe, salvatorii au scos cinci cadavre, între care trei erau ale unor copii”, au declarat serviciile de urgenţă pe Telegram, în timp ce forţele armate ucrainene au publicat fotografii ale imobilului cu faţada distrusă, scrie Agerpres.

Tot miercuri, în cursul dimineţii, zece persoane care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine au fost împuşcate. Procuratura ucraineană a deschis o anchetă pentru ”crime premeditate” comise cu ”arme de foc”.

Cernihiv, o localitate strategică situată la nord de Kiev şi aproape de graniţa cu Belarus, ţară aliată Rusiei, a fost puternic bombardată de aviaţia rusă de la declanşarea, pe 24 februarie, a ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, 103 copii au fost ucişi de la începutul conflictului şi peste o sută de spitale au fost avariate sau distruse.

Război Ucraina: Statele occidentale solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate

Marea Britanie, Statele Unite, Albania, Franţa, Norvegia şi Irlanda au cerut pentru joi după-amiază o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina din cauza deteriorării situaţiei umanitare din această ţară, a aflat miercuri AFP din surse diplomatice.

„Rusia comite crime de război şi vizează civili”, a declarat misiunea diplomatică britanică la ONU pe contul său de Twitter.”Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina este un pericol pentru noi toţi”, potrivit postării misiunii diplomatice britanice, care a solicitat o întâlnire de urgenţă a Consiliului de Securitate, scrie Agerpres.

La rândul său, Rusia a cerut miercuri o amânare pentru vineri a unui alt vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra proiectului său de rezoluţie „umanitară” privind Ucraina. Este posibil însă ca un astfel de vot să fie abandonat în lipsa unui sprijin suficient din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, China şi India.

Totodată, potrivit altor surse diplomatice, au loc discuţii ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Adunării Generale a ONU.

Franţa şi Mexic, care au iniţiat un proiect de rezoluţie privind ajutorul umanitar, au renunţat să-l mai prezinte în Consiliul de Securitate, unde Rusia îşi poate exprima dreptul de veto, şi l-au transmis Adunării Generale, unde procedurile nu permit unei ţări să blocheze un text.

În Ucraina au fost ucişi miercuri aproximativ 20 de civili aflaţi în faţa unui magazin, într-o piaţă şi într-un bloc de apartamente, în nordul ţării şi în sud, la Mariupol.

Preşedintele american Joe Biden l-a numit miercuri pentru prima dată pe preşedintele rus Vladimir Putin „criminal de război”. Anterior, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a ordonat Rusiei să îşi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina.

 

Canada interzice canalele de ştiri ruseşti RT şi RT France

Canada a interzis oficial miercuri furnizorilor de servicii să distribuie canalele de ştiri ruseşti RT (fostul Russia Today) şi RT France, declarând că programele acestora nu sunt în „interesul public”, transmite AFP.

„Libertatea de exprimare şi diversitatea punctelor de vedere sunt elemente esenţiale ale democraţiei noastre. Cu toate acestea, a fi difuzat în Canada este un privilegiu, nu un drept”, a declarat Ian Scott, preşedintele Comisiei de radio-televiziune şi telecomunicaţii din Canada (CRTC), scrie Agerpres.

Organismul public este, de asemenea, preocupat de „programele dintr-o ţară străină care urmăresc să submineze suveranitatea alteia, să-i privească de sus pe canadienii de o anumită origine etnică şi să submineze instituţiile democratice din Canada”.

La câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, câţiva furnizori importanţi de servicii de televiziune din Canada, grupurile Bell, Rogers şi Shaw au decis deja să înceteze difuzarea RT.

La începutul lunii martie, CRTC a lansat o consultare publică şi a primit 350 de răspunsuri favorabile retragerii acestor canale, faţă de 16 care doreau menţinerea lor.

Acuzate că sunt instrumente de dezinformare ale Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei, mass-media de stat RT şi Sputnik au fost interzise în Uniunea Europeană. Interdicţia de difuzare la televiziune şi pe internet a intrat în vigoare pe 2 martie.

Lansat în 2005 sub denumirea „Russia Today”, RT, canal finanţat de statul rus, s-a dezvoltat prin intermediul radiodifuzorilor şi site-urilor web în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code