Economice

Război Ucraina – Zelenski cere discuții de pace serioase, pentru a fi evitate consecințele pe termen lung. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov – LIVE TEXT ziua 24

Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov

Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Reuters.

„Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov”, indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

Rusia anunţase vineri seara că forţele sale „strâng laţul” în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spaţiul locativ a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinşi sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele ruseşti.

Armata rusă declarase că a reuşit să intre în oraş şi că lupte s-ar da chiar în centrul oraşului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de AFP.

Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict şi ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea anexată (sud) şi trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeii şi accesul la Marea Neagră.

Zelenski cere discuții de pace serioase, altfel consecințele vor fi resimțite de Rusia pentru mai multe generații

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este „timpul” să discutam despre „pace şi securitate”, deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, notează AFP.

„Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli”, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

„Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a pledat şeful statului.

„În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină”.

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă.

Şeful delegaţiei ruse a anunţat vineri că a remarcat o „apropiere” a poziţiilor în chestiunea unui statut neutru al Ucrainei – ca Suedia şi Austria – şi progrese în ceea ce priveşte demilitarizarea ţării.

„Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei şi al neaderării acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul în care părţile şi-au apropiat poziţiile cât mai mult posibil”, a spus Vladimir Medinski, citat de agenţiile ruse.

Cu toate acestea, el a remarcat „nuanţe” cu privire la „garanţiile de securitate” cerute de Ucraina.

Dar unul dintre membrii delegaţiei ucrainene, consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter că „declaraţiile părţii ruse sunt doar cererile lor de la început şi nimic mai mult”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: încetarea focului, retragerea trupelor (ruse) şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el.

Miercuri, Ucraina a apreciat că în discuţiile ruso-ucrainene persistă „contradicţii profunde”, dar un „compromis” este în continuare posibil.

Pe parcursul acestor negocieri au continuat bombardamentele ruse asupra oraşelor ucrainene, luând ca ţintă numeroase infrastructuri civile.

În ceea ce priveşte oraşul asediat Mariupol, unde un teatru – în care se refugiaseră peste o mie de persoane – a fost bombardat miercuri de forţele ruse, Volodimir Zelenski a spus că peste 130 de supravieţuitori au putut fi scoşi de sub dărâmături.

„Din păcate, unii suferă de răni grave. Însă, în această etapă, nu avem informaţii cu privire la numărul deceselor” eventuale, a indicat el, precizând că „operaţiunile de salvare continuă”.

Şeful statului a ţinut să adauge că, datorită coridoarelor umanitare instaurate în ţară, peste 180.000 de ucraineni au putut să se îndepărteze de lupte, dintre care mai mult de 9.000 de persoane din Mariupol.

„Dar ocupanţii continuă să blocheze ajutorul umanitar, mai ales în jurul zonelor sensibile. Este o tactică foarte cunoscută. (…) Este o crimă de război”, a avertizat Volodimir Zelenski. Rusia „va răspunde pentru asta. 100%”, a insistat el.

De la 24 februarie, peste 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape două treimi dintre ei spre Polonia, uneori doar o escală înainte de a-şi continua exodul.

Nevoile umanitare sunt „din ce în ce mai urgente”, cu peste 200.000 de persoane private de apă doar în regiunea Doneţk şi „grave penurii” de alimente, apă şi medicamente în oraşe precum Mariupol sau Sumî, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Matthew Saltmarsh.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code