Economice

Război Ucraina, ziua 20: Explozii puternice au fost auzite marţi dimineaţa în centrul Kievului. China susţine că „nu este parte” a conflictului

Update 08:36 – Doar şapte din zece coridoare umanitare erau funcţionale luni

Doar şapte din zece coridoare umanitare concepute pentru evacuarea civililor din zonele disputate în conflictul din Ucraina erau funcţionale luni, potrivit oficialităţilor de la Kiev, transmite DPA.

Aproximativ 4.000 de persoane au fost evacuate luni în siguranţă, dintre care 2.000 din regiunea capitalei Kiev, a declarat luni seară vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citat de agenţia de presă UNIAN.

Până acum, în total aproximativ 150.000 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict din Ucraina către locuri sigure prin intermediul coridoarelor umanitare, a adăugat Irina Vereşciuk.

Evacuările din oraşul Mariupol, port la Marea Neagră supus unui asediu masiv din partea forţelor ruse, au eşuat luni, în a 19-a zi de conflict.

Un convoi umanitar ce transporta apă şi medicamente pentru Mariupol a rămas blocat, a menţionat reprezentanta executivului ucrainean.

Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de utilizarea mortierelor pentru a trage asupra vehiculelor care transportă civili din oraşul Gostomel, situat în apropiere de Kiev, o femeie fiind ucisă şi doi bărbaţi răniţi. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.

 

Tensiunea persistă între China şi SUA după întâlnirea de la Roma cu privire la războiul din Ucraina

SUA s-au declarat „profund preocupate” de poziţia de „aliniere a Chinei cu Rusia” cu privire la războiul din Ucraina, a comunicat luni o înaltă responsabilă a Casei Albe, după o întâlnire la nivel înalt între cele două state la Roma, dar care nu a fost de natură să ducă la o scădere a tensiunii, potrivit France Presse.

La această întrevedere SUA au fost reprezentate de consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan, iar China de Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist chinez pentru diplomaţie. Discuţia a durat şapte ore, a indicat reprezentanta Casei Albe, calificând-o „intensă” şi „foarte deschisă”, conform AFP şi Reuters.

Aceeaşi sursă a asigurat însă că întâlnirea în sine era pregătită încă din luna decembrie.

Reprezentanta Casei Albe nu a dorit să comenteze informaţiile din presa americană, potrivit cărora Moscova i-ar fi cerut Beijingului să-i acorde ajutor economic şi militar în cadrul invaziei în Ucraina.

Rusia, care se pregăteşte de un default, a dezminţit aceste informaţii, în timp ce China le-a reproşat americanilor că propagă „fake news”.

Duminică, Jake Sullivan lansase un avertisment la adresa Beijingului, afirmând într-un interviu acordat CNN: „Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom asista pasiv şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei din cauza sancţiunilor economice”.

Dar Statele Unite nu au precizat până acum ce fel de acţiuni chineze ar putea atrage un răspuns din partea sa ori ce formă ar putea lua acel răspuns, notează AFP.

Washingtonul a acuzat, între altele, China pentru că a contribuit la propagarea „minciunilor” ruseşti despre presupusele laboratoare de arme biologice şi chimice ale SUA în Ucraina.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, regimul comunist chinez, privilegiind prietenia sa cu Moscova, s-a abţinut să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, mai notează AFP.

 

Update 08:00 – Explozii puternice au fost auzite marţi dimineaţa în centrul Kievului

Un jurnalist al AFP a văzut de asemenea o coloană de fum înălţându-se în depărtare, însă nu s-a putut deplasa până acolo din cauza unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, în vigoare până la orele 05:00 în capitala ucraineană.

Aceste detonări sunt cauzate uneori de arme de apărare antiaeriană.

Nicio declaraţie nu a fost făcută deocamdată de o sursă oficială.

Luptele s-au intensificat în ultimele zile în jurul Kievului, oraş încercuit aproape în totalitate de forţele ruse, care au invadat Ucraina pe 24 februarie.

Mai mult de jumătate dintre cei trei milioane de locuitori ai Kievului au părăsit oraşul la începutul ofensivei ruse.

Luni, mai mulţi morţi şi răniţi au fost semnalaţi după bombardamente în diferite cartiere ale capitalei ucrainene.

Lupte violente au loc de mai multe zile între forţele ruse şi cele ucrainene la periferia de nord-vest a Kievului.

China „nu este parte” a conflictului din Ucraina, declară ministrul afacerilor externe chinez

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a declarat marţi că ţara sa „nu este parte” a războiului din Ucraina după invazia rusă, informează dpa.

Guvernul chinez „nu vrea sancţiuni care să afecteze China”, a declarat ministrul de externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii marţi.

Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar „China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime”, a spus Wang Yi.

El a calificat conflictul din Ucraina drept „un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani”.

Wang Yi nu a comentat în niciun fel informaţiile apărute în presa americană conform cărora Rusia i-ar fi solicitat Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina, informaţii pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez le-a calificat drept dezinformare rău intenţionată din partea SUA.

Ministerul chinez a oferit puţine detalii în legătură cu ce a discutat luni Yang Jiechi, important diplomat chinez, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Cei doi au avut discuţii „sincere, aprofundate şi constructive”, inclusiv asupra relaţiilor dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului, a informat ministerul chinez.

Au fost citate afirmaţii ale lui Yang, conform cărora guvernul SUA nu îşi respectă angajamentul de a nu susţine independenţa Taiwanului.

De asemenea, Yang i-ar fi cerut Washingtonului să recunoască faptul că problema Taiwanului este una extrem de sensibilă şi să nu mai continue pe o „cale foarte periculoasă”.

China consideră insula Taiwan parte a teritoriului său şi a ameninţat că o va lua înapoi cu forţa dacă aceasta îşi va declara oficial independenţa. SUA susţin capabilităţile de apărare ale Taiwanului şi îl aprovizionează cu arme.

Aproximativ 150.000 de persoane evacuate prin coridoare umanitare în Ucraina (responsabil ucrainean)

Aproape 150.000 de persoane au putut să părăsească regiunile bombardate datorită coridoarelor umanitare de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat luni un înalt responsabil ucrainean, citat de AFP.

„Am stabilit 26 de coridoare umanitare. Datorită acestora, un număr foarte mare de persoane au putut fi evacuate cu autobuzele. Putem spune că este vorba de aproximativ 150.000 de persoane”, a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Coridoare umanitare au fost instituite în regiunea Kiev, la Sumî (350 km nord-est de capitală), Harkov, în nord-estul ţării, şi Zaporojie (est), a detaliat Timoşenko.

Într-un mod similar, în regiunile Doneţk şi Lugansk, două regiuni separatiste proruse din estul Ucrainei, astfel de coridoare le-au permis civililor să fugă din calea luptelor, a asigurat el.

La Mariupol, port strategic asediat de trupele ruse, un convoi de circa 160 de maşini a putut părăsi oraşul luni printr-un coridor umanitar spre Zaporojie, potrivit municipalităţi acestui oraş din sud-estul Ucrainei.

Timoşenko a confirmat că oamenii au putut să plece din Mariupol cu propriile autoturisme.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski estimase vineri că în jur de 100.000 de persoane au părăsit de miercuri alte oraşe ucrainene, afectate de confruntări, prin coridoare umanitare.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code