Economice

Război Ucraina, ziua 26: Rusia a cerut ucrainenilor din Mariupol să depună armele. Kievul respinge ultimatumul. Cel puţin şase morţi într-un bombardament asupra unui centru comercial din Kiev

Scurgeri de amoniac detectate la combinatul chimic de la Sumî – autorităţi regionale

Scurgeri de amoniac foarte toxic au fost detectate la un combinat chimic luni dimineaţă în oraşul Sumî din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, citate de agenţia DPA.

Dmitro Jîviţki, şeful administraţiei regionale din Sumî, a anunţat publicul despre scurgere într-o postare pe Telegram şi a făcut apel către toţi locuitorii pe o rază de cinci kilometri faţă de combinat să caute rămână în subsoluri sau apartamente de la parter acolo unde este posibil pentru a evita să intre în contact cu substanţa chimică.

Gazul cu miros puternic este mai uşor decât aerul. Jîviţki nu a spus ce anume a provocat scurgerea de la combinatul Sumîkhimprom.

O evaluare independentă la faţa locului nu a fost posibilă.

În ultimele săptămâni, armata rusă a acuzat Ucraina de pregătirea înscenării unui atac chimic asupra civililor.

Statele occidentale au notat recent un risc tot mai mare că Rusia ar putea folosi arme biologice sau chimice.

Rusia a fost acuzată în mod repetat că a răspândit dezinformări despre presupuse provocări ucrainene pentru a-şi justifica propriile atacuri, aminteşte DPA

Cel puţin şase morţi într-un bombardament asupra unui centru comercial din Kiev (AFP)

Cel puţin şase persoane au murit într-un bombardament la Kiev, capitala Ucrainei, în noaptea de duminică spre luni, a constatat un jurnalist al AFP, într-un moment în care forţele ruse încearcă în continuare să încercuiască oraşul.

Şase cadavre erau întinse luni dimineaţă în faţa centrului comercial Retroville, în nord-vestul Kievului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Locul a fost lovit de o rachetă foarte puternică, ce a pulverizat maşini şi a lăsat în parcare un crater de câţiva metri lăţime în faţa unui imobil de zece etaje carbonizat şi din care încă ieşea fum.

Toată partea de sud a acestui imens centru comercial a fost distrusă, la fel ca un club de fitness din parcare, a constatat un reporter al AFP. Pe o porţiune de sute de metri pot fi văzute moloz, vehicule distruse şi fiare contorsionate.

Luni dimineaţă, pompierii şi militarii încercau să vadă dacă sub dărâmături se mai află şi alte victime.

Autoritatea de apărare civilă a precizat luni dimineaţă pe Facebook că cel puţin patru persoane au murit, potrivit DPA.

Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a spus că mai multe clădiri rezidenţiale din cartierul istoric Podilski au fost avariate şi au luat foc, alături de centrul comercial din zonă.

În cursul nopţii, echipele de salvare au transmis că „tiruri inamice” au provocat un incendiu pe mai multe etaje ale centrului comercial, situat în cartierul Podilski.

Ele au publicat imagini de la o cameră de supraveghere, care arată o explozie enormă şi un nor în formă de ciupercă, urmate de o serie de deflagraţii mai mici.

Locuitorii dintr-un imobil vecin, ale cărui ferestre au fost sparte de explozie, au spus că au văzut un lansator de rachete mobil în apropierea centrului comercial cu câteva zile în urmă.

O deflagraţie enormă a zguduit întregul oraş în timpul atacului, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

Kievul a fost lovit de o serie de atacuri săptămâna trecută, între care unul asupra unui bloc de apartamente, duminică, soldat cu cinci răniţi.

Kievul respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea.

Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse.

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă şi a spus că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul „fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina” şi a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa.

Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost:”în loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor”.

Rusia a cerut ucrainenilor din Mariupol să depună armele

„Depuneţi armele”, a spus generalul colonel Mihail Mizinţev, directorul Centrului naţional rus pentru managementul apărării, într-un briefing distribuit de ministerul apărării.

„S-a dezvoltat o teribilă catastrofă umanitară”, a declarat Mizinţev, care a adăugat că „toţi cei care depun armele au garantată ieşirea în siguranţă din Mariupol”.

Oficialul militar rus a informat că la Mariupol coridoarele umanitare vor fi deschise pe 21 martie, la 10:00, ora Moscovei (07:00 GMT).

Militarii ucraineni susţin că forţele aeriene ruse şi-au schimbat strategia de atac

Forţele aeriene ruse şi-au schimbat strategia de atac după pierderile iniţiale, potrivit observaţiilor armatei ucrainene, relatează luni dpa.

„În 25 de zile, ocupanţii ruşi au suferit pierderi grave pe uscat şi în aer – 96 de avioane, 118 elicoptere şi zeci de rachete de croazieră şi drone”, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yuri Ignat, potrivit Ukraîinska Pravda.

Ca răspuns la aceste pierderi, de două zile a apărut o nouă strategie. Forţele ruse recurg acum la o utilizare sporită a dronelor de recunoaştere pentru a monitoriza rezultatele atacurilor cu rachete, a spus el.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează dpa.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code