Economice

Războiul din Ucraina schimbă rețetele giganților din insdustria alimentară. Nestle România: Pentru unele rețete ne-am întors la uleiul de palmier, chiar dacă nu ne doream

Nestle a înlocuit uleiul de floarea-soarelui cu uleiul de palmier nehidrogenat, urmând să revină la rețetele originale de îndată ce va găsi din nou suficient ulei. Aceasta în contextul în care Ucraina este cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui la nivel mondial.

„Noi nu umblăm la calitatea produselor. Au fost însă, de exemplu, niște crize de materii prime, cum ar fi  uleiul de floarea-soarelui, ceea ce ne-a obligat, într-adevăr, ca în unele rețete să ne întoarcem la uleiul de palmier, chiar dacă nu ne doream acest lucru. Dar efectiv nu există ulei de floarea-soarelui. Este o situație temporară pentru că imedat ce se va rezolva problema cu producția uleiului de floarea-soarelui ne vom întoarce la el în produsele noastre. Alte modificări semnificative nu am făcut în această perioadă”, a declarat pentru Economica Nicoleta Tupiță ( foto), manager nutriție în cadrul Nestle România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Potrivit lui Tupiță, care este și dietetician autorizat, uleiul de palmier este o grăsime preponderent saturată, în timp ce uleiul de floarea-soarelui este o grăsime nesaturată, fiind astfel „din punctul meu de vedere, o variantă mai sănătoasă”.

„Pe partea de logistică, tot ce înseamnă lanț  global de aprovizionare, este un pic afectat și există un efort suplimentar al nostru. În perioada aceasta nu mai sunt atât de multe posibilități de transport și atunci trebuie să ai mai mulți furnizori la care să poți apela când cineva nu este disponibil. Am mărit astfel aria de furnizori, transportatori la care apelăm pentru a avea mereu soluții la dispoziție. Avem avantajul că suntem o companie mare, solidă, agilă și adaptabilă și  avem resursele necesare pentru a ne asigura că nu există întreruperi pe lanțul de aprovizioare și că produsele noastre sunt mereu pe raft”, a declarat Silvia Sticlea, Country Manager Nestlé România.

Potrivit acesteia, Nestle România încă aduce napolitane din fabrica sa din Ucraina.

Investiții anuale de 200.000 de euro în proiecte de nutriție la nivel național

Compania investește anual în jur de 200.000 de euro în proiecte de nutriție, și, chiar dacă nu mai există producție locală adaptează alimentele vândute în România în funcție de gustul și preferințele românilor. A dezvoltat astfel inclusiv produse dedicate pentru piața locală, cum ar fi Maggi Secretul Gustului, care se produce în fabrica din Prievidza, Slovacia. ” Noi avem aceleași standarde peste tot. Dacă un produs are aceeași denumire, are aceeași rețetă peste tot, chiar dacă consumatorii nu sunt la fel și și-ar dori ceva adaptat. De multe ori dezvoltăm produse și rețete dedicate ( unei piețe n.red) ce se vor regăsi sub o denumite diferită pentru a nu exista o problemă de dublu standard”, mai explică Tupiță potrivit căreia au existat și produse dezvoltate pentru piața locală care nu s-au bucurat de succes și au fost retrase din piață.

Potrivit acesteia, compania are provocări și cu implementarea politicilor de reducere a cantităților de zahăr și sare, pentru că românii nu accepta produse cu un conținut mai scăzut. Aceasta a dat exemplul Maggi Felul Doi, o bază pentru mâncare cu un conținut mai redus de sare, care nu a trecut testul consumatorilor și a fost delistat din magazine.

„Există un paradox, pentru că noi ne dorim să reducem sarea din produsele noastre, dar, pe de altă parte, când încercăm piața cu produse cu mai puțină sare , acestea nu sunt acceptate de consumator, conform testelor de preferință pe care le facem. Românilor le place și sarea, le place și zahărul”.

Creștere de două cifre în 2022

Nestle România a raportat în primul semestru al anului o creștere de 12,6% , cea mai  mare din Europa de sud-est, urmare a unui plus a volumelor vândute, dar și a valorii acestora. „H1 a fost foarte bun pentru noi, iar creșterea a venit din șapte categorii din zece, cu mențiunea că și celelalte trei categorii au avut creșteri, dar sub 10%. Așadar, creșterea noastră este balansată și vine din toate categoriile. Ne dorim ca până la sfârșitul anului să menținem această creștere și să terminăm cu un plus duble digit ( peste 10% n.red). Am avut atât o creștere de volum, dar și de valoare, o creștere sănătoasă”, a declarat pentru Economica Silvia Sticlea, Country Manager Nestlé România.

„Acesta este primul an dintr-un plan de 5-10 ani în care ne dorim să dublăm afacerea, iar ambiția noastră rămâne ( în ciuda condițiilor macroeconomice și geopolitice actuale n.red)”, a mai spus managerul potrivit căreia sunt posibile inclusiv achiziții. „Suntem deschiși la orice oportunitate din zone strategie ale Nestle în general. Prioritățile noastre sunt partea de produse sănătoase, gustoase și sustenabile”, a menționat Sticlea fără a da vreo informație în legătura cu intenția companiei de a relua sau nu producția la nivel local.

„România este o piață foarte importantă în zonă, și vom continua investițiile în dezoltarea portofoliului de produse, în branduri, în dezvoltarea de proiecte și programe educaționale și de awareness, dar și investiții în dezvoltarea echipei de specialiști, care în acest moment este formată din 530 de români, deci 100% românească’, a mai preczat managerul potrivit căreia compania a angajat anul acesta peste 50 de persoane, urmînd să își mărească echipa și ulterior, în funcție de creșterea business-ului.

Cum este business-ul impactat de inflație 

În ceea ce privește impactul puterii de cumpărare în scădere a românilor asupra vânzărilor Neste, managerul companiei spune că, potrivit studiilor de piață, compania nu ar trebui să fie afectată în condițiile în acre continuă să investească în branding și în fidelizarea clienților.

„Declarativ,  o să vedem ce se întâmplă și efectiv, în perioada următoare, românii spun că vor fi mai atenți la modul în care cheltuiesc bani și că vor reduce consumul de gaz, electricitate. În același timp, spun că nu vor renunța la brandurile și produsele produsele preferate. Poate că vor reduce consumul, dar nu în totalitate. Astfel, pentru noi este foarte important să ne consolidăm imaginea și să creștem loilalitatea față de brandurile noastre”, ne-a mai explicat Silvia Sticlea potrivit căreia compania încearcă să mențină investițiile la nivelul anului trecut fiind „important să fim aproape de consumatori”.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code