Economice

Record post pandemie pe piața cărnii de porc. Prețul mediu sare de 2 euro kilogramul la poarta fermei, plus 35% față de anul trecut

Începând cu jumătatea lunii februarie, prețul la carnea de porc vândut de fermieri a început să urce arupt și a ajuns în săptămâna începând cu 28 matie la 200,16 euro suta de kilogame cacasa S. Este cea mai mare creștere din UE, de 35% față de perioada similară a anului tecut, în conteextul în care prețul mediu european este de 193 de euro 100 de kilograme, cu 16% mai mare față de anul trecut. În momentul de față, cinci stat UE au un preț mediu la poata fermei de peste 200 de euro 100 de kilograme. Cel mai scump este în Slovenia- 128 de euro 100 de kilogame.

Un preț similar în România a mai fost rapotat în decemiee 2019.

Era atunci un record al ultimilor patru ani în contextul focarelor de pestă porcină africană care au lovit atât local, cât mai ales statele asiatice, cele mai mari consumatoare și producătoare de de porc din lume. Având în vedere producția europeană, și ea în ușoară scădere, necesarul de carne din Asia nu putea atunci să fie acoperită din importuri, ceea ce înseamnă un deficit pe piața și implicit o presiune pe preț.

Acum, local, avem aceeași situație cu pesta porcină la care se adaugă o majorare importantă a costurilor cu hrana animalelor și cu energia electrică și transportul. Costurile tot mai mari cu imputurile se resimt nu doar asupra prețurilor actuale ale produselor animale cât și asupra producțiilor care sunt estimate în scădere pentru toate alimentele de bază, arată ultima pognoză a Comisiei Europene.
Scade producția

Se preconizează că producția de carne de porc din UE va scădea cu 3% în 2022, pe fondul unor scăderi importante în Germania, Polonia și România din cauza pestei porcine, dar și urmare a marginilor foarte mici oținute de fermieri în 2021.

Se poate spune că prețurile la carnea de porc, în fermele europene, au fost mici până în februarie anul acesta, pentru ca într-o singură lună să crească cu  32%, la jumătatea lunii martie 2022, ajungând la 178 euro/100 kg (16% peste media pe 5 ani).

La sfârșitul anului 2021, prețul mediu în UE era de 135 de euro 100 de kilograme, mic în raport cu costurile ridicate ale imputurilor. Marjele scăzute au împins producătorii de porci din UE să reducă numărul de scroafe de reproducție cu 3,6%.

„Nu se știe dacă această tendință va continua, iar acest lucru nu se așteaptă să fie suficient pentru a compensa pierderile din lunile anterioare și costurile mai mari ale factorilor de producție (energie și furaje), care se așteaptă să dureze”, anunță analiștii Comisiei  Europene.

„Animalele ar putea fi trimise la sacrificare mai tinere – și mai ușoare – decât de obicei pentru a economisi costurile cu hrana, având în vedere că indicele de conversie a hranei tinde să scadă pe măsură ce animalele cresc. Greutatea medie a carcasei a crescut în mod constant cu aproximativ 400 g/an în perioada 2011-2021, pentru a ajunge la 94 kg în 2021”.În 2021, consumul de carne de porc a crescut cu 2,9%, dar disponibilitatea redusă din 2022 ar putea să împingă consumul în jos cu 3,1%.

Europa își pierde din cota de pe piețele internaționale

Dacă vobim strict despre România, consumatorul român este dependent de importul de carne de porc care este cel mai importat produs agroalimentar de mai mulți ani. Producția locală acoperă doar aproximativ 30% din necesar. UE , în schimb, per ansamplu, este un mare exportator de porc în statele asiatice. Pesta porcină a bulversat însă fluxurile comerciale, în condițiile în care exporturile de carne de porc din UE către China au scăzut în 2021 și se preconizează că vor continua să scadă. Majoritatea țărilor asiatice nu acceptă regionalizarea exporturilor din țările UE afectate de pestă. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, Germania  și-a pierdut accesul la China și Japonia, la sfârșitul anului 2020. În plus, se așteaptă ca exporturile către Ucraina, Belarus și Rusia să fie reduse drastic în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Aceste oportunități de export pierdute ar putea fi doar parțial compensate de recuperarea exporturilor către Regatul Unit și de creșterea oportunităților în Filipine, Statele Unite, Australia, Vietnam, Chile și Coasta de Fildeș. În general, se așteaptă ca exporturile de carne de porc să scadă cu 2,2% în 2022, iar importurile să crească cu 9,1% în 2022. Rămân însă foarte scăzute în comparație cu exporturile.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code