Economice

Reducerea CAS, propusă de Florin Cîţu, înseamnă doar pensie mai mică pentru viitorii pensionari. Salariile NU vor creşte ca urmare a scăderii cotei CAS. Pas cu pas, aleşii ne pregătesc distrugerea Pilonului I – a pensiei din sistemul public

Pilonul I de pensii este acum în mijlocul unei acţiuni concertate de destabilizare prin scăderea cotei aferente pensiei din sistemul public şi prin propunerea (deocamdată) preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, de scăderea a cotei CAS cu 5 puncte procentuale.

Mai nuanţat, vorbim, pe de o parte, despre scăderea cotei de contribuţie la Pilonul I, din cauza creşterii cotei aferente Pilonului II, măsură deja oficializată de executiv. Pe de altă parte, vorbim despre scăderea cotei CAS cu 5 puncte procentuale, la 20%, măsură promovată de Florin Cîţu ca unica soluţie care să crească salariile tuturor românilor.

Dacă se vor aplica, aceste măsuri vor conduce la scăderea punctajului de pensie pentru viitorii pensionari. Voi explica de ce:

Scăderea cotei de contribuţie la Pilonul I de pensii, deja oficializată de guvern, înseamnă pensie publică mai mică.

Miercuri, 16 martie, executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă nr. 23 care dă unde verde scăderii cotei de contribuţie la Pionul I la 20,25%, de la 21,25% cât e în prezent. Măsura se aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

„Darul de la greci”

Ordonanţa de urgenţă nr. 23 din 2022 nu prevede explicit scăderea cotei aferente Pilonului I, ci reglementează declarativ doar creşterea cotei de contribuţie la Pilonul II la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, de la 3,75% cât este în prezent.

Ce nu ne spune guvernul e că în absenţa unor măsuri de majorare/actualizare a cotei CAS de la 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie pentru Pilonul I va scădea la 20,25%, de la 21,25% cât e în prezent ca urmare a creşterii cotei aferente Pilonului II.

  • Măsura de creştere a contribuţiei la pilonul II de pensii a fost cuprinsă în programul de guvernare al coaliţiei şi a fost anunţată de Economica.net încă de la finalul anului 2020.
  • Prevederea a fost inclusă şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, despre care am scris, pe larg, aici.

Contribuţia la Pilonul II este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota CAS este de 25% din salariul brut (în cazul angajaţilor. Plătesc CAS şi unele persoane fizice pentru veniturile extrasalariale care depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an calendaristic). La Pilonul I (pensia publică) e direcţionat un procent de 21,25%, iar la Pilonul II (pensia privată obligatorie) ajunge procentul de 3,75%.

Am scris pe larg despre acest subiect aici.

Florin Cîţu plusează şi propune scădere cotei CAS cu 5 puncte procentuale. Desigur, motivele invocate sunt nobile:

Eu am propus o creştere a salariilor tuturor românilor – reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale. Asta înseamnă venituri nete mai mari pentru toţi românii. Va fi complicat pentru PNL să susţină orice altă măsură care va creşte veniturile doar unei categorii de români, dintr-un sector bugetar anume sau ale altei categorii. Pe noi ne interesează bunăstarea tuturor românilor şi astăzi există o singură măsură care poate să crească salariile tuturor românilor. Asta este reducerea contribuţiilor cu cinci puncte procentuale”, a spus Florin Cîţu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, scrie Agerpres.

În lipsa unor măsuri coercitive pentru angajatori, care să asigure transferul diferenţei rezultate din scăderea CAS în „buzunarul” salariatului, promisiunile lui Florin Cîţu vor fi contrazise de realitate: angajatorii vor menţine salariile nete dinainte de scăderea CAS (dacă se va oficializa), ajustând astfel salariile brute, cei mai mari perdanţi din această manevră cu motivaţii înalte fiind tocmai salariaţii. Vor lua aceiaşi bani „în mână” şi vor avea şi punctaj mai mic la pensie.

Salariile nete ale celor mai mulţi oameni nu vor creşte ca urmare a scăderii cotei CAS, aşa cum susţine Florin Cîţu, pentru că angajatorii vor actualiza salariile brute în acord cu reducerea CAS, astfel încât salariile nete, cele negociate între părţi, să rămână la nivelul avut înainte de reducerea CAS. Aceasta e o practică împământenită şi tolerată de autorităţi.

Măsurile despre care am scris mai sus sunt aspru criticate şi de CNS Cartel ALFA.

Găsiţi mai jos luarea de poziţie trimisă redacţiei Economica.net de către oficialii Cartel ALFA:

„Sub acoperirea dezastrului umanitar şi economic provocat de războiul din vecinătate, politicienii noştri accelerează cu cinism agenda de dezintegrare a sistemelor publice şi pregătirea terenului pentru a fi preluate de afacerile private. Este o reţetă ultracunoscută la nivel global: corporaţiile şi capitalul (prin servitorii lor din politică) au folosit în ultimii 50 de ani fiecare dezastru care provoacă un şoc populaţiei pentru a elimina sisteme publice şi a le înlocui cu servicii private pentru profit. Aşa s-a întâmplat şi după dezastre naturale – când, spre exemplu, după uraganul care a devastat New Orleans sistemul public de învăţământ a fost înlocuit aproape peste noapte cu şcoli private, şi după dezastre provocate, precum războiul din Irak.

Cea mai recentă iniţiativă vizează amputarea sistemului public de pensii prin tăierea bruscă a unei cincimi din contribuţie. Sub pretextul nobil că lasă mai mulţi bani la dispoziţia oamenilor (cu care să-şi permită preţurile crescute necontrolat), de fapt se aplică încă o lovitură unui sistem deja şubrezit de inechităţi, pe care niciun guvern nu vrea să le corecteze.

Iniţiativa vine de altfel la foarte scurt timp după ce Guvernul a propus creşterea contribuţiei la fondurile administrate privat (pilonul II). Din nou, propunerea pare dictată de administratorii de fonduri private şi este făcută în condiţiile în care încă nu se ştie ce fel de pensii va plăti acest sistem, după ce fel de calcul, şi fără să fie vreo minimă garanţie că pensia din sistemul privat este cel puţin egală cu partea care se pierde din sistemul public.

Scopul principal şi real al reducerii contribuţiei nu este acela de a ajuta oamenii (doar cine este extrem de naiv îşi poate imagina acest lucru). Chiar dacă pe termen scurt oamenii ar rămâne într-adevăr cu ceva mai mulţi bani în mână, obiectivul vizat este acela de a dezmembra sistemul public de pensii. De altfel, autorii propunerii admit că banii din sistemul public vor trebui înlocuiţi prin transferuri de la bugetul de stat, însă în motivaţie afirmă că se bazează pe “o colectare mai bună” a veniturilor bugetare. Drept care, ne întrebăm următoarele:

Admiţând că anul acesta va fi o colectare mai bună (deşi ipotetică), cât de sustenabil este acest transfer pe termen lung.
Nu vom auzi oare peste un an sau doi că sistemul public de pensii este nesustenabil şi trebuie desfiinţat? Ba cu siguranţă, aşa cum deja auzim în prezent, după ce s-a eliminat contribuţia capitalului şi a tot scăzut numărul de contribuabili la sistem, prin exceptări.
Cu ce se pregătesc guvernanţii pentru valul de decreţei care vor ieşi în curând la pensie?
Şi o întrebare cheie, de ce nu se reduce sau elimină impozitul pe venit? Cum se face că tocmai contribuţia de asigurări sociale e vizată?
În fapt, politicienii, prin acţiunile lor, fac sistemul de pensii nesustenabil în mod deliberat, ca să-l poată da apoi în mâini private! (…) Nu dorim paradis fiscal pentru capital în România, construit pe cadavrele şi destinele distruse ale celor vulnerabili!”

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code