Economice

“Regenerabilii” vor să dezvolte în România capacități de producție de echipamente pentru industria eoliană și fotovoltaică

“Împreună, RWEA și RPIA vor contribui la dezvoltarea lanțurilor valorice în România lansând conceptul RESInvest dedicat localizării lanțului valoric pentru energia curată în România, prin încurajarea producției locale de tehnologie din acest domeniu și crearea de oportunități de investiții, bazate pe fonduri europene. Astfel, în 2022, va fi organizată conferința RESInvest, un eveniment ce va aduce împreună persoane cheie din Comisia Europeană, reprezentanți guvernamentali din România și europeni, precum și actori industriali cheie, într-o chemare la acțiune cu un scop comun: dezvoltarea lanțurilor valorice robuste ale energiei curate în Sud-Estul Europei și atragerea oportunităților economice imense asociate acestora”.

Asta scrie în comunicatul comun al Asociațiilor pentru Energie Eoliană (RWEA) și Fotovoltaică (RPIA) remis redacției.

“Dezvoltarea noilor lanțuri valorice va avea impact direct asupra numărului de locuri de muncă și a valorii economice generate. Conform datelor IEA, în lanțurile valorice ale energiei curate, pentru fiecare milion de Euro cheltuit sunt create în medie 9 locuri de muncă. SolarPower Europe estimează că România are al șaselea potențial de crearea a locurilor de muncă din Europa, cu peste 54.000 de angajați doar în domeniul energiei solare până în 2025. Piața din România este cea mai mare din regiune, dar dezvoltate rapid la nivel național, lanțurile valorice nu se vor limita doar la piața locală, având potențial important de a reprezenta o soluție la nivel regional, prin accesarea piețelor învecinate”, mai arată asociațiile.

Lanțurile valorice ale energiei regenerabile sunt deja prezente în România. Conform datelor WindEurope, Schaeffler Romania dezvoltă și produce sisteme de rulmenți pentru aplicații eoliene în parteneriate directe cu dezvoltatori, producători și operatori, având cel mai avansat know-how din domeniu. Dintre cei 4.000 de angajați, 100 își desfășoară activitatea în centrul de cercetare al companiei din Brașov.

Conform PNIESC, România va trebui să instaleze capacități noi de energie regenerabila de 6,9 GW până în 2030. Dar ridicarea țintei naționale de la 30,7% la 38% înseamnă ca aceasta capacitate va fi și mai mare. În plus, până în 2030, o bună parte din flota actuală de regenerabile va trece prin procesul de extindere a duratei de viață sau repowering. Astfel, se poate estima o piață de peste 10 GW de capacități eoliene și fotovoltaice în România până în 2030. Aceștia sunt necesari nu doar în procesul de decarbonare și atingere a țintelor, dar mai ales pentru rezolvarea deficitului de capacitate de generare existent în ultimii ani. Iar sursele de finanțare există deja, pe lângă capitalul privat, România având la dispoziție cu mult peste 10 miliarde de Euro pentru sectorul energetic doar prin PNRR și Fondul pentru Modernizare.

În România sunt instalați acum circa 3.000 MW în eolian și 1.500 MW în fotovoltaic.

The post “Regenerabilii” vor să dezvolte în România capacități de producție de echipamente pentru industria eoliană și fotovoltaică appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code