NEWSNET

Economice

România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Lista posturilor cel mai greu de ocupat

Economica.net: Care sunt cele mai căutate profiluri IT pentru care nu găsiţi suficienţi candidati pe piaţa românească? Vă rog să îmi explicaţi de ce nu găsiţi candidaţi pentru aceste roluri.

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: Motivele ţin de dimensiunea pool-ului (bazinului n. red.) de talent, estimat la aproximativ 160.000 faţă de nevoile companiilor de a recruta. Dacă în 2019, aveam un deficit de aproximativ 15.000 de profesionişti IT pe an, acum acest deficit a crescut la aproximativ 25.000. Problema nu este doar în România, ci la nivel global avem un deficit extrem de mare pentru talentul tech. În Europa, se estimează că lipsesc aproximativ 500.000 de profesionişti tech până în anul 2025.
În general, în piaţa IT, cam toate rolurile sunt greu de închis pentru că este o piaţă foarte competitivă, în care cei mai mulţi dintre angajatori cresc. Conform unui sondaj realizat de Loginro în randul companiilor din tech, se disting totuşi câteva roluri mai greu de recrutat – în zona de dezvoltare, atât dezvoltatori full stack, backend, cât şi frontend, arhitecţi. Un rol pentru care a crescut extrem de mult dificultatea recrutării în ultimii doi ani (aproape s-a dublat) este cel de DevOps Engineer.

Lista posturilor cel mai greu de ocupat, conform informaţiilor comunicate Economica.net de către Ana Giurca, Managing Partner la Loginro:

 • Full stack Developers
  Backend Developers
  Architects
  DevOps
  Frontend Developers
  Big Data, Data scientists
  Mobile Developers
  Quality Assurance
  Business Analysts
  Project Managers
  Sales, presales, business developers

Economica.net: De regulă, cu ce creşteri salariale şi/sau beneficii vine contraoferta angajatorilor care vor să nu piardă IT-işti valoroşi?

Ana Giurca, Managing Partner la Loginro: În ultima analiză pe care am făcut-o, în IT (dar se pare că şi în alte industrii), oamenii cer un premium salarial de 27%, în medie, atunci când sunt într-un proces de recrutare. Pe de altă parte, atunci când analizăm creşterile salariale efective la schimbarea jobului, avem o creştere de aproximativ 16%, în medie, pe industrie, iar programatorii obţin undeva la 18% în plus.
Pe de altă parte, companiile luptă să-şi menţină angajaţii curenţi, se fac extrem de multe contraoferte (în aproximativ 80% dintre cazuri) şi în cel mult 50% dintre cazuri, oamenii prefera sa rămână la angajatorul curent.

The post România are deficit de 25.000 de profesionişti în IT. Lista posturilor cel mai greu de ocupat appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code