Economice

România cumpără încă 20 de trenuri de lung parcurs, prin PNRR. A fost lansată licitația – secretar de stat

Investiția se va realiza prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară, autoritatea din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, responsabilă cu organizarea serviciilor de transport feroviar de călători și achiziția de material rulant necesar pentru îmbunătățirea calității acestora, a menționat secretarul de stat.

Potrivit lui, această achiziție este o continuare a proiectului de investiții în prima serie de rame electrice de mediu și lung parcurs (37 vehicule, așa cum au rezultat din studiul de fezabilitate elaborat de echipa BEI-PASSA în perioada 2018-2020). Pentru proiectul inițial, amintim că a fost semnat contract cu Alstom.

Obiectivele proiectului de investiții răspund celor stabilite prin Programul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată a fluxurilor de transport călători și marfă:
– creșterea competitivității transportului feroviar pe piaţa internă
– integrarea în spațiul feroviar unic european.

Proiectul vizează dezvoltarea serviciilor publice obligatorii utilizând noua flotă de rame electrice, introduse pe rețeaua electrificată până în 2022 și pe rute selectate propuse spre electrificare (Cluj Napoca – Oradea, Constanța – Mangalia și București – Giurgiu). Au fost, astfel, identificate 10 legături feroviare:

  1.    Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov
  2.    Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Târgu Jiu – Craiova – Calafat
  3.    Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Iași
  4.    Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacău – Suceava
  5.    Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău  – Iași
  6.    Galați – Mărășești (Focșani) – Bacău – Suceava
  7.    Galați – Brăila – Constanța – Mangalia
  8.    Iași – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  9.    Suceava – Bacău – Mărășești (Focșani) – Barboși (Galați) – Brăila – Constanța – Mangalia
  10.    Giurgiu – București – Ciulnița (Slobozia) – Călărași

Ramele electrice vor asigura, între altele, circulația cu o viteză minimă de 160 km/h și maximă de 200 km/h, o capacitate de transport de minim 160 locuri fixe (clasa întâi și clasa a doua), construite pentru a asigura confortul pentru deplasări de lung parcurs (7 – 10 h /direcție), accesibilitatea persoanelor cu mobilitate redusă, suport pentru politicile naționale de aliniere la standardele europene prin echiparea cu sistemul de control al vitezei ETCS nivel 2.

Proiectul include și achiziția serviciilor de întreținere și reparații pe durata de viață, astfel: contractarea fermă pentru o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere la 30 de ani.

Valoarea totală a proiectului depășește 450 milioane de euro, din care aproximativ 180 milioane de euro reprezintă achiziția trenurilor (finanțate prin fonduri europene nerambursabile) și 270 milioane de euro reprezintă contravaloarea serviciilor de întreținere și reparații (plătiți de operatorii feroviari pe parcursul celor 30 de ani de exploatare). Sursa de finanțare este Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a conchis oficialul din Transporturi.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code