Economice

România devansează toate statele din regiune la viteza internetului 5G

”Aceste viteze nu sunt o surpriză, având în vedere că România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a fibrei până la domiciliu/clădire (FTTP/B) din regiune – aproape 54% din gospodării – rată, parțial determinată de proiectele de infrastructură fixă susținute de guvern, cum ar fi RoNet, și de atenția specială acordată zonelor rurale și defavorizate”, arată Ookla într-o analiză.

Majoritatea țărilor din sud-estul Europei au lansat servicii 5G, inclusiv Croația, Cipru, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România și Slovenia. Cu toate acestea, Serbia, Albania și Bosnia și Herțegovina nu au scos încă la licitație spectrul 5G dedicat.

Cererea de acces în bandă largă cu capacitate de trafic de ordinul gigabiților a crescut în ultimii ani, în principal datorită numărului tot mai mare de persoane care lucrează de acasă și a creșterii disponibilității serviciilor. La nivel european, obiectivul politic este ca fiecare gospodărie europeană să aibă acces la internet de mare viteză până în 2025 și la conectivitate de tip gigabit până în 2030.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la 1 iulie 2022, în România, 409.000 de abonamente de telefonie mobilă cu 5G. Serviciile comerciale 5G au fost lansate la noi în țară încă din 2019 de către majoritatea furnizorilor de telefonie mobilă.

În regiune, Slovenia, următoarea clasată, înregistrează, de asemenea, progrese bune în ceea ce privește accesul la fibră optică, datorită introducerii de către guvernul sloven a unui plan de dezvoltare a rețelelor de bandă largă de generație următoare, care este în conformitate cu planul „societății gigabit” al UE. Obiectivul este de a oferi acces la internet tuturor gospodăriilor din zonele rurale sau urbane cu cel puțin 100 Mbps, care poate fi îmbunătățit până la viteza de gigabit.

Comisia Europeană a adoptat în 2016 o directivă prin care blocul comunitar dorește să facă tranziţia de la Agenda Digitală la societatea Gigabit până în anul 2025, cu scopul de a folosi tehnologia 5G în mod general.

CITEȘTE ȘI:

În Serbia, de asemenea creșterea numărului de conexiuni FTTP/B se intensifică și ea, intrarea companiei Yettel pe segmentul fix în noiembrie 2021 ducând la creșterea concurenței pe piață. Totodată, potrivit lui Pavle Mijuskovic, director executiv adjunct al Departamentului pentru rețele și servicii de comunicații electronice (EKIP) din Muntenegru, rețelele din această țară acoperă aproximativ 70% din gospodării, în timp ce abonamentele reale sunt mult mai mici – doar aproximativ 45% din gospodării. Necesitatea de a reduce decalajul în zonele rurale este un aspect asupra căruia Muntenegru se concentrează acum.

Datele au fost prezentate de către Ookla în cadrul Summit-ului inaugural de reglementare din Europa de Sud-Est, organizat pe 4 noiembrie 2022 în Belgrad, Serbia, în parteneriat cu Ibis Solutions. Ookla, compania din spatele Speedtest, este liderul mondial în domeniul aplicațiilor de testare a rețelelor fixe în bandă largă și mobile, a datelor și analizelor.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 20 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code