Economice

Ruşii par să se fi retras din Cernobîl. Europa se pregăteşte să se rupă de dependenţa de gaz rusesc. SUA se pregătesc de un conflict de lungă durată -Război Ucraina – LIVE TEXT ziua 37

ZIUA 37 – Război în Ucraina 

Ucraina: Forţele ruse au părăsit centrala de la Cernobîl

Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la începutul invadării Ucrainei pe 24 februarie, au anunţat autorităţile ucrainene joi seară, transmite AFP.

„Nu mai sunt persoane străine (în serviciu) în interiorul centralei nucleare de la Cernobîl”, a informat pe Facebook agenţia de stat ucraineană care gestionează zona centralei.

Cu puţin timp înainte, agenţia indicase că trupele ruse au început să părăsească centrala situată la o sută de kilometri nord de Kiev, scrie Agerpres.

Agenţia ucraineană a acuzat forţele ruse că, la plecare, s-au dedat la „jefuirea spaţiilor, furt de echipamente şi alte obiecte de valoare”.

Specialiştii ucraineni vor inspecta acum centrala în căutarea unor potenţiale „dispozitive explozive”, potrivit aceleiaşi surse.

Din 9 martie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat să mai primească date în direct de la Cernobîl. Duminică, AIEA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de absenţa rotaţiei personalului începând cu 20 martie.

 

Trupele ruse au părăsit cu ostatici centrala de la Cernobîl

Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite AFP.

„Părăsind centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie”, a anunţat pe Telegram agenţia ucraineană de stat Energoatom, citând angajaţi.

Nu este clar câţi soldaţi ucraineni au fost ţinuţi ostatici de forţele ruse, scrie Agerpres.

Ucraina: Pentagonul mizează acum pe un conflict prelungit

Reorientarea efortului de război rus asupra Donbas, în estul Ucrainei, unde forţele ruse se vor confrunta cu o armată ucraineană întărită, lasă să se întrevadă un conflict „prelungit”, a avertizat joi un înalt responsabil al Pentagonului, relatează AFP.

Forţele ruse şi-au început retragerea de la Cernobâl (nord) şi au „abandonat” aeroportul militar de la Gostomel, la nord-vest de Kiev, dar „noi continuăm să credem că este o repoziţionare”, a declarat presei acest responsabil sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

„Nu avem absolut niciun indiciu că aceşti soldaţi s-au întors acasă, că au fost excluşi definitiv din lupte”, a adăugat el.

„Ceea ce continuăm să credem este că aceste forţe vor fi reechipate şi retrimise în Ucraina (…) pentru a continua lupta în conformitate cu ceea ce noi credem că este obiectivul lor, respectiv Estul”, în special regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, în Donbas, a spus responsabilul citat.

Însă „ucrainenii cunosc foarte foarte bine teritoriul”, a observat el, reamintind că au trecut opt ani de când forţele ucrainene se confruntă cu separatiştii pro-ruşi în această zonă. „Faptul că îi dau prioritate, că îşi întăresc efectivele şi că investesc mai multă energie nu înseamnă că va fi uşor pentru ei”, a avertizat el.

„Asta ar putea lăsa să se întrevadă un conflict mai lung, mai prelungit”, a adăugat el.

Bombardamentele forţelor ruse continuă, în special la Kiev, Cernigov, Izium, Harkov, Mariupol şi Donbas, potrivit acestui responsabil american.

Forţele ruse încearcă practic să învăluie din ambele părţi armata ucraineană desfăşurată din 2014 de-a lungul unei linii a frontului care trece prin apropiere de Doneţk, la sud, şi Lugansk, la est, până la Izium, la nord-vest de Doneţk.

Biden afirmă că Putin pare să se autoizoleze

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că preşedintele rus Vladimir Putin pare să se autoizoleze în Rusia şi că este posibil să-şi fi concediat sau plasat în arest la domiciliu unii dintre consilieri, relatează Reuters şi AFP.

„Pare să se fi autoizolat şi există unele indicii că şi-a concediat sau plasat în arest la domiciliu unii consilieri”, a spus Biden fără a menţiona sursa informaţiilor sale. „Dar nu vreau să acord atât de multă încredere acestor informaţii acum”, a adăugat el, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, preşedintele Joe Biden s-a declarat „sceptic” cu privire la anunţurile Rusiei privind o retragere parţială a trupelor sale pentru a-şi concentra ofensiva în Ucraina asupra regiunii Donbas, în estul ţării.

Statele Unite vor scoate o cantitate record de petrol din rezerva strategică, pentru a contracara creșterea prețurilor

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a decis să recurgă la cea mai mare eliberare de petrol din rezervele strategice, ca răspuns la creşterea preţurilor la energie în contextul războiului din Ucraina, a anunţat joi Casa Albă, transmite Bloomberg, relatează scrie Agerpres.

O cantitate de 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA ar urma să fie eliberată pe piaţă pe parcursul următoarelor luni.

„Această eliberare record va furniza o cantitate istorică de ofertă pentru a servi drept punte până la finele anului, când producţia internă se va majora”, a informat Casa Albă într-un comunicat de presă în care a subliniat că este vorba de o măsură „fără precedent”.

Chiar dacă SUA au eliberat de mai multe zeci de ori petrol din rezervele strategice, inclusiv pentru a compensa impactul perturbărilor de aprovizionare, a reduce deficitul comercial şi a diminua chetuielile bugetare, amploarea intervenţiilor nu a fost niciodată atât de mare.

„Este greu de subestimat amploarea acestei intervenţii. Ar fi cea mai mare retragere anunţată în istoria de 45 de ani a rezervelor strategice”, a subliniat Kevin Book, director la ClearView Energy Partners.

Datele publicate de Departamentul american al Energiei arată că la data de 25 martie rezervele strategice de petrol ale SUA conţineau o cantitate de 568 de milioane de barili de petrol.

În paralel, administraţia de la Washington va cere Agenţiei Internaţionale a Energiei să coordoneze eliberări de petrol din rezervele strategice ale altor mari state consumatoare. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Agenţia Internaţională a Energiei va organiza o reuniune în zilele următoare, iar Casa Albă se aşteaptă ca şi celelalte state membre ale IEA să scoată petrol din rezervele lor strategice.

Cu toate acestea, eforturile SUA nu vor fi însoţite de o majorare a producţiei statelor OPEC+. Acestea au decis joi să ignore cererile privind o majorare semnificativă a producţiei, pentru a reduce presiunile asupra preţurilor. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate în frunte cu Rusia, reunite toate sub umbrela OPEC+, au convenit să continue strategia de majorare treptată a producţiei de petrol.

OPEC+ a optat pentru menţinerea statu quo-ului în pofida faptului că la data de 7 martie cotaţia barilului de petrol a atins un nivel record, depăşind 130 de dolari. Între timp, cotaţiile au mai scăzut, dar rămân peste pragul de 100 de dolari.

Putin cere plata gazelor rusești în ruble începând de astăzi, dacă nu, oprește gazul! Ce poziții au clienții europeni ai Gazprom

Vladimir Putin a anunțat joi că începând din 1 aprilie Gazprom nu va mai accepta de la clienții săi europeni decât ruble pentru gazele pe care le livrează în UE. Europenii se pregătesc de ce e mai rău, deși miercuri rușii îi liniștiseră pe nemți, spunându-le că pot plăti în continuare gazul în euro.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code