Economice

Sancțiuni? Rusia și-a dublat excedentul de cont curent, la 58 mld. dolari în primul trimestru, ca urmare a prețurilor mari la petrolul și gazele pe care le exportă nestingherită

Rusia, care și-a continuat vânzările de petrol și gaze în primul trimestru la cele mai mari prețuri din ultimii ani, a înregistrat un surplus de cont curent de peste 2,5 ori mai mare față de primul trimestru al anului trecut, indicatorul ajungând la 58,2 miliarde de dolari, de la 22,5 miliarde de dolari cu un an în urmă.

Veniturile rusești din vânzările de petrol și gaze au crescut în primul trimestru al anului, în timp ce importurile au scăzut pe fondul retragerii companiilor din Rusia din cauza invaziei Ucrainei. Iar acest lucru a dus la un excedent major în comerțul rusesc cu bunuri și servicii.

„Fluxurile de export au rămas practic aceleași, dar importurile au scăzut brusc din cauza limitărilor logistice și a restricțiilor impuse de țările occidentale”, a declarat ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov pentru ziarul local Izvestia, într-un interviu publicat în weekend.

În ciuda condamnării pe scară largă la nivel mondial a invadării Ucrainei, Rusia a continuat să-și vândă petrolul și gazele pe piețele sale cheie de export în primul trimestru.

Cumpărătorii asiatici, China și India, au continuat să cumpere petrol rusesc la reduceri mari, în timp ce Europa a continuat să cumpere gaze naturale. De asemenea, Europa a continuat să cumpere petrol rusesc în cea mai mare parte a trimestrului I, deși multe companii petroliere europene mari au anunțat la începutul lunii martie că nu vor tranzacționa țiței și produse petroliere rusești pe piețele spot, după invazia Ucrainei.

Rusia se așteaptă să obțină venituri suplimentare din petrol și gaze echivalente cu 9,6 miliarde de dolari (798,4 miliarde de ruble rusești) luna aceasta, a declarat săptămâna trecută ministerul său de Finanțe.

În ciuda embargoului auto-impus de mulți cumpărători europeni de petrol rusesc, Moscova continuă să-și exporte petrolul, iar Europa continuă să plătească și să importe gaz natural rusesc.

Săptămâna trecută, UE a declarat că va impune o interdicție a importurilor de cărbune și alți combustibili fosili solizi din Rusia începând cu august 2022, ca parte a celei de-a cincea runde de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

UE discută în prezent sancțiuni asupra petrolului rusesc, dar un consens nu pare să fie obținut în viiorul apropiat – blocul europen este divizat în privința impunerii unui embargo petrolier asupra Rusiei la nivelul tuturor statelor UE.

Potrivit datelor IEA, Rusia a exportat în anul 2021 circa 4,7 milioane de barili de petrol pe zi, la o producție de 10 milioane de barili pe zi, iar jumătate din volume au ajuns în Europa. Pe piețele din Asia și Oceania au mers doar 38% din livrările rusești, iar acolo, de departe, principala piață a fost China, urmată de Coreea de Sud.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code