Economice

Schimbare fără precedent pentru 8 milioane de români cu conturi de pensie. Unde s-au dus banii lor în cele trei luni de vară și cât a mai rămas în conturi?

Aproape toate noile investiții (peste 90%) făcute de administratorii din sistemul de pensii administrate privat (pilon II) începând cu luna mai a acestui an  au mers în titluri de stat, arată calculele Economica bazate pe datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). Începând cu finalul lunii aprilie și până la finalul lunii august (ultimele date disponibile pe site-ul ASF), portofoliul de investiții în acțiuni a scăzut de la o pondere de aproape 25% în total active la doar 22,6%, conform calculelor noastre. În aceeași perioadă, ponderea titlurilor de stat a crescut de la sub 59,5% la aproape 61,4%.

Statul și-a crescut astfel substanțial rolul și așa fundamental pe care îl juca în sistemul de pensii private, în condițiile în care de performanțele sale depind, practic, și sumele acumulate de viitorii pensionari din sistemul privat. Dacă valoarea cotațiilor titlurilor de stat va crește, va crește și portofoliul fondurilor private, dacă cotația va scădea, va scădea masiv și acest portofoliu, așa cum s-a întâmplat deja pe aproape tot parcursul acestui an. Cotațiile titlurilor de stat depind de performanțele economice ale respectivului stat și mai ales de inflație. Cu cât mai mică este inflația și cu cât mai buni sunt ceilalți indicatori economici, cu atât mai bună este și cotația titlurilor, pentru că investitorii arată încredere în capacitatea acelui stat de a își onora obligațiile.

După o scurtă perioadă de revenire, activele celor aproape 8 milioane de cotizanți în sistem au început iar să scadă și scăderile continuă

 

Economica îți arăta că, începând cu jumătatea lui august și mai ales în septembrie, fondurile de pensii au reintrat pe un trend de scădere care a mâncat și ușoara revenire din prima parte a verii. Conform datelor ASF, scăderea continuă și în octombrie și încă la o viteză mai mare. Până la finalul lui septembrie, activele scăzuseră cu circa 9%, față de începutul anului, adică valoarea conturilor contributorilor a scăzut cu 9%. Finalul anului va aduce, cel mai probabil, o scădere totală de peste 10%.

Ironic, revenirea pe o pantă puternic descendentă s-a produs exact în 17 august 2022, ziua în care Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) anunța că sistemul a recuperat mai bine de jumătate din scăderile din 2022. „Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru”, anunța, printre altele, APAPR.

La final de septembrie, însă, VUAN ajungea la o un nivel mediu de doar 25,4 puncte, de la 27,04 cât era în momentul anunțului APAPR, ceea ce înseamnă că valoarea conturilor celor aproape 8 milioane de români obligați să cotizeze în sistemul de pensii administrate privat a scăzut cu 6% în doar o lună și jumătate. Așa cum arată graficele disponibile pe siste-ul ASF, scăderile continuă. Practic, în acest moment, sistemul s-a întors undeva în luna iulie 2020, la începutul periodei de revenire de după căderea generată de criza COVID 19. Menționăm că istoricul sistemului arată că, în general, căderile abrupte generate de momente de criză au fost recuperate destul de rapid. Sigur că acest istoric nu constituie o garanție că se va întâmpla astfel și acum, însă este un indicator care dă speranțe.

AICI despre scăderile de active din 2022, cu exemple concrete, dar și despre cum poți știi în timp real câți bani mai ai în cont

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code