Economice

Separatiştii din Osetia de Sud au în vedere un referendum pentru unirea cu Rusia

„Desigur, trebuie să cerem părerea poporului şi să ne asigurăm că poporul se exprimă asupra posibilităţii de a adera la Federaţia Rusă”, a declarat Anatoli Bibilov, în direct la un post de televiziune rus.

„Nu este foarte greu de făcut. După cum se spune, este o chestiune tehnică”, a continuat el, adăugând că alipirea la Rusia a fost un „vis străvechi” al poporului oset.

„Toate procedurile legale vor fi finalizate după alegerile prezidenţiale”, programate la 10 aprilie în acest teritoriu, a declarat agenţiei de presă TASS o purtătoare de cuvânt a lui Babilov, Dina Gasieva.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni ale Caucazului care s-au separat de fosta Republică Sovietică Georgia. Independenţa lor a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război fulger între Tbilisi şi Moscova.

După acest conflict, acolo au fost staţionate forţe ruse.

La rândul său, preşedintele „parlamentului” Abhaziei, Valeri Kvartcea, a afirmat miercuri seară că problema anexării acestui teritoriu la Rusia nu s-a pus pentru că în „constituţia” abhază este menţionat „clar” ca fiind „stat independent”.

Citat de agenţia Interfax, el a afirmat că decizia Osetiei de Sud de a organiza „un posibil referendum” este un „drept suveran”, asigurând că este vorba de unirea poporului oset, din care o parte locuieşte în frontierele Rusiei.

Anunţul Osetiei de Sud intervine în timp ce armata rusă desfăşoară o ofensivă în Ucraina de la 24 februarie, oficial pentru a veni în ajutorul altor două teritorii separatiste pro-ruse, de la Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov a anunţat că a trimis soldaţi din Osetia de Sud în Ucraina pentru „a ajuta la protejarea Rusiei”.

Duminică, liderul separatiştilor de la Lugansk, Leonid Pasetcinik, a spus că va avea loc un referendum „în viitorul apropiat” pentru ca această regiune să se alăture Rusiei.

Şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, se pronunţă în mod regulat în favoarea unirii Moscova, reaminteşte AFP.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code