Flux-stiri

Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început

GrindinăGrindină

  • Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de aproximativ 2,2 milioane ha, prin funcţionarea, pentru început, a unui număr de 94 de puncte de lansare.
  • Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000.
  • Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică.

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început în 15 aprilie, cele şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) fiind pregătite pentru realizarea intervenţiilor active în atmosferă.

Scopul pregătirii celor şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) pentru intervenţiile active în atmosferă este de a reduce riscurile de fenomene meteorologice periculoase, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În sezonul 2022 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de aproximativ 2,2 milioane ha, prin funcţionarea, pentru început, a unui număr de 94 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel:

UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt;
UCCG Iaşi care asigură, cu 16 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Iaşi şi Vaslui;
UCCG Vrancea care asigură, cu 20 PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi;
UCCG Oltenia care asigură, cu 19 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi;
UCCG Timiş care asigură, cu 7 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Timiş;
UCCG Mureş care asigură, cu 10 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Mureş.
Alte 12 PL din cadrul UCCG Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune) urmând să intre în operare pe parcursul sezonului.

Potrivit MADR, în ultimii ani, suprafaţa protejată de grindină a crescut constant, de la 116.000 ha protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane ha în anul 2021, cu perspectiva de a depăşi 2,3 milioane ha în acest sezon.

SNACP nu are în acest moment capacităţi de intervenţie pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii ţări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităţilor operaţionale. Serviciile de protecţia antigrindină şi capacităţile de creştere a precipitaţiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii ţări şi de conectare la nivel transfrontalier”, potrivit MADR.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000, ca urmare a necesităţii adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torenţiale, secetă etc.

Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice. Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune, în spaţiu şi timp.

The post Sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022 a început appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code