Economice

Statele Unite se pregătesc din nou să ia fața Franței într-un contract de vânzare de armament. Au propus Greciei să cumpere patru fregate

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că a aprobat planul de vânzare a patru fregate de luptă şi a echipamentelor acestora, în valoare de 6,9 miliarde de dolari, la mai puţin de trei luni după semnarea la Paris de către preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis a unui acord pentru un contract similar, care rămâne să fie finalizat.

Washingtonul a aprobat şi modernizarea fregatelor greceşti din clasa MEKO, evaluată la 2,5 miliarde de dolari.

Comunicatul precizează că acest contract „va fi atribuit câştigătorului unei licitaţii internaţionale” pentru modernizarea marinei Greciei, ceea ce lasă să se înţeleagă că acordul franco-elen, anunţat cu mare pompa pe 28 septembrie la Paris, nu este unul definitiv.

Citește și: Biden pune bazele unei noi alianţe strategice SUA – Regatul Unit – Australia. Franţa, „torpilată” de anularea livrării de submarine pentru Canberra

Potrivit acordului franco-elen, care a părut la acel moment o consolare după fiasco-ul vânzării de submarine Australiei, trei fregate de apărare şi de intervenţie (numite Belharra pentru export) vor fi construite în Franţa de Naval Group, la Lorient (în Morbihan), pentru a fi livrate marinei greceşti în 2025 şi 2026. Acordul acoperă şi o a patra fregată, opţională.

Suma contractului care urmează să fie semnat „până la sfârşitul anului” este „de ordinul a trei miliarde de euro”, a precizat la acel moment ministerul francez al apărării.

Pe lângă nave, acordul include furnizarea de către producătorul de rachete MBDA a unor rachete antiaeriene Aster, antinavă Exocet şi torpile, precum şi servicii de asistenţă pe o perioadă de trei ani.

În luna septembrie, Statele Unite au anunţat un parteneriat de securitate în zona indo-pacifică cu Australia şi Regatul Unit şi livrarea de submarine cu propulsie nucleară Canberrei. Australia a încălcat atunci un contract gigantic semnat cu Franţa pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.

Citește și: Criza submarinelor – Miniştrii de externe ai UE şi-au exprimat la New York solidaritatea cu Franţa împotriva SUA

The post Statele Unite se pregătesc din nou să ia fața Franței într-un contract de vânzare de armament. Au propus Greciei să cumpere patru fregate appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code