Flux-stiri

STUDIU. O bună igienă dentară poate ajuta la protejarea sănătății creierului

  • Îngrijirea dinților – periajul, folosirea aței dentare, controale dentare regulate – este, desigur, importantă pentru o sănătate bună.
  • Factorii de risc, cum ar fi fumatul și diabetul, joacă un rol mai important în sănătatea orală precară.
  • Deteriorarea materiei albe din creier ar putea afecta memoria, echilibrul și mobilitatea, au remarcat cercetătorii.

Îngrijirea dinților – periajul, folosirea aței dentare, controale dentare regulate – este, desigur, importantă pentru o sănătate bună. Acum, cercetătorii spun că este vitală și pentru sănătatea creierului.

Deși era deja clar că o sănătate dentară precară ar putea crește riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă, un nou studiu a descoperit că adulții care sunt predispuși genetic să aibă carii, proteze dentare și dinți lipsă sunt, de asemenea, mai predispuși să prezinte semne de declin al sănătății creierului. Această scădere a sănătății creierului ar putea afecta memoria, capacitatea de a gândi clar și de a funcționa în viață.

Sănătatea orală este un factor de risc destul de ușor de modificat. Este unul dintre cele mai ușoare. Trebuie doar să avem mai multă grijă de sănătatea noastră orală și nu este foarte costisitor sau complicat”, a declarat coautorul studiului, Dr. Cyprien Rivier, cercetător postdoctoral în neurologie la Școala de Medicină Yale.

Studiul nu demonstrează că igiena dentară îmbunătățește de fapt sănătatea creierului, dar acesta este un domeniu care merită mai multe cercetări, a declarat Dr. Joseph Broderick, profesor la Departamentul de Neurologie și Medicină de Reabilitare al Universității din Cincinnati și expert voluntar al Asociației Americane de Stroke. Factorii de risc, cum ar fi fumatul și diabetul, joacă un rol mai important în sănătatea orală precară decât markerii genetici, a precizat Broderick într-un comunicat de presă al asociației de accident vascular cerebral. El nu a fost implicat în cercetare.

Echipa lui Rivier a analizat legătura potențială dintre sănătatea orală și sănătatea creierului folosind date din U.K. Biobank. Studiul a inclus 40.000 de adulți fără antecedente de accident vascular cerebral care au fost evaluați între 2014 și 2021. Fiecare participant a fost testat pentru 105 variante genetice care pot predispune o persoană la probleme dentare. De asemenea, cercetătorii au analizat imaginile RMN ale creierului participanților, scanându-le pentru a detecta leziuni ale materiei albe, hiperintensități ale materiei albe și leziuni microstructurale.

Deteriorarea materiei albe din creier ar putea afecta memoria, echilibrul și mobilitatea, au remarcat cercetătorii. Afectarea microstructurală ar apărea ca modificări ale arhitecturii fine a creierului. Studiul a constatat că persoanele cu tendință la carii, dinți lipsă și proteze dentare au avut o creștere de 24% a cantității de hiperintensități ale materiei albe.

Aceștia au avut, de asemenea, o schimbare de 43% în ceea ce privește scorurile de deteriorare microstructurală vizibile pe RMN. Hiperintensitățile materiei albe se acumulează în mod obișnuit în mod silențios de-a lungul deceniilor și au fost puternic corelate cu riscul de accident vascular cerebral viitor și cu riscul de demență viitoare, a remarcat Dr. Shyam Prabhakaran, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității din Chicago. El nu a fost implicat în acest studiu.

Cercetarea începe să mute cu adevărat direcția spre identificarea mai devreme a celor care au o sănătate orală precară și apoi să se gândească la implicațiile pentru sănătatea publică a modului în care tratăm mai devreme persoanele cu o astfel de sănătate orală, astfel încât să putem, sperăm, să modificăm acest lucru și să îmbunătățim sănătatea orală”, a spus Prabhakaran.

Ideea este că acest lucru ar putea duce la mai puține schimbări în creier și, în viitor, la mai puține accidente vasculare cerebrale și demență, a spus el. În ceea ce privește legătura dintre gură și sănătatea creierului, este posibil ca o sănătate orală precară să creeze o inflamație de grad scăzut în organism care afectează apoi mucoasa vaselor de sânge, a spus Prabhakaran. Acest lucru poate duce la acumularea de plăci de colesterol sau la formarea de micro cheaguri.

Ceva la fel de simplu ca și faptul de a avea grijă de dinții tăi, de a te spăla pe dinți, de a merge la stomatolog cu frecvența care este recomandată, aceste tipuri de activități merită. Ele sunt mai mult decât doar cosmetice”, a spus Prabhakaran.

Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză principală de deces în Statele Unite, potrivit American Stroke Association. Și aproximativ 3 din 5 persoane vor dezvolta boli ale creierului în timpul vieții lor, potrivit asociației. Rivier a declarat că rezultatele studiului ar trebui să fie reproduse într-un studiu controlat randomizat înainte ca medicii să poată oferi recomandări specifice. Dar, bineînțeles, nu este nimic rău în a sugera că toată lumea ar trebui să aibă grijă de dinții lor.

„Doar adaugă un alt nivel de stimulare”, a spus Rivier. Printre limitările studiului se numără faptul că cei din U.K. Biobank sunt în mare parte persoane albe cu ascendență europeană. Mai multe cercetări trebuie să fie efectuate în grupuri diverse, au recunoscut autorii. Constatările vor fi prezentate virtual și în Dallas la conferința internațională a Asociației Americane de Stroke, care va avea loc în perioada 8-10 februarie. Constatările prezentate la întâlniri medicale sunt considerate preliminare până la publicarea într-o revistă cu referenți.

The post STUDIU. O bună igienă dentară poate ajuta la protejarea sănătății creierului appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code