- Un studiu publicat în Cell Reports sugerează că unele celulele tumorale, aflate la finalul ciclului de viață, pot declanșa metastaze.
- Astfel, unele celule canceroase, care cresc în interiorul unei tumori, își pot schimba soarta, migrând și colonizând alte organe.
- Noile descoperiri se alătură unei serii de lucrări care încearcă să înțeleagă de ce chimioterapia este asociată cu un risc mai mare de metastaze.
Cele mai multe celule canceroase care cresc în interiorul unei tumori rămân lipite de aceasta atât timp cât trăiesc, însă câteva dintre ele își pot schimba soarta, migrând și colonizând alte organe, un proces cunoscut sub numele de metastază.
Fiindcă majoritatea deceselor cauzate de cancer sunt asociate cu metastazele este necesară o înțelegere a modului în care aceste celule tumorale se angajează în această tranziție.
Un studiu publicat pe 8 martie sugerează că unele celulele tumorale, aflate la finalul ciclului de viață, pot declanșa metastaze. Pe baza unei serii de experimente efectuate cu celule umane de cancer de colon, o echipă de la Universitatea din Geneva a raportat că celulele supuse unui stres prezintă o semnătură moleculară asociată cu potențialul metastatic.
Inițial, pentru a înțelege cum apar celulele metastatice, Ariel Ruizi Altaba și colegii săi au încercat să identifice și să caracterizeze celulele care erau pe punctul de a deveni metastatice, dar care nu începuseră să migreze.
Celulele care au supraviețuit stresului chimic, în acest nou studiu, au avut semnătura unei stări care a prezentat niveluri ridicate de stres endoplasmatic și un comportament migrator crescut.
Echipa a constatat că celulele au dezvoltat același comportament metastatic atunci când au fost expuse la medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, fie cu blocarea apoptozei, fie singure, la doze mai mici decât cele necesare pentru a ucide toate celulele tumorale.
Descoperirile încearcă să demonstreze de ce chimioterapia este asociată cu un risc mai mare de metastaze
Noile descoperiri se alătură unei serii de lucrări realizate de Montell, Ichim și alții care încearcă să înțeleagă de ce chimioterapia este asociată cu un risc și o incidență mai mare de metastaze. Moartea iminentă nu este unică pentru celulele canceroase tratate cu medicamente chimioterapeutice.
„Dacă luați o tumoare și o tăiați, găsiți, adesea, o parte mare de nodul central care se află la finalul ciclului de viață”, spune Ruiz i Altaba.
„În timp ce creșterea celulară are loc, în principal, la marginile tumorii, unde există oxigen și nutrienți, celulele din centru pot suferi hipoxie și lipsă de nutrienți, ceea ce duce ocazional la moarte”, mai explică el.
Posibilitatea ca unele celule să migreze crește șansele de a avea celule care pot deveni mai agresive și predispuse la metastaze. Potrivit cercetătorilor intervievați în cadrul studiului, acesta este un fenomen de care ar trebui să se țină cont atunci când se dezvoltă terapii împotriva cancerului.
Ichim spune că și-ar putea imagina combinarea chimioterapiei cu anticorpi care ar putea bloca anumite citokine relevante pentru dezvoltarea metastazelor. Acesta mai precizează că viitorul tratamentului cancerului nu se va baza pe medicamente unice, ci, mai degrabă, pe combinații inteligente care ar trebui să urmărească prevenirea metastazelor.
The post STUDIU. Unele celule tumorale aflate la finalul ciclului de viață pot declanșa metastaze appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Vidjean Mihai – senior editor