Economice

SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile – Reuters

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrol, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă.

„Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ar fi a treia oară în ultimele şase luni când SUA eliberează petrol din rezervele sale strategice şi ar fi cea mai cantitate de când s-au constituit rezervele.

În urma informaţiilor, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari.

Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacţiile din Asia a scăzut sub 108 dolari.

Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală. Dar sancţiunile şi reticenţa cumpărătorilor de a achiziţiona petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piaţă începând din aprilie, a estimat IEA.

Rusia exportă 4 – 5 milioane de barili pe zi.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii din IEA discută din nou să elibereze în mod coordonat petrol din rezervele strategice.

La începutul lunii, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate, precum Japonia şi Germania.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code