Economice

Supriza din topul exportatorilor de produse agroalimentare. Cei doi mari producători de țigarete, Philip Morris și British American Tabacco înlocuiți de traderi

Dependeța de cereale a balanței comerciale cu produse agroalimentare a devenit și mai acută în primele opt luni ale acestui an, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică, consultate de Economica. Din cele peste 8 miliarde de euro cât a încasat România din export, 2,1 miliarde de euro (27,1%) au fost generate de primele cinci cele mai mari companii exportatoare, toate cu afaceri din zona tradingului de cereale.

Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, primele cinci companii exportatoare au generat cu 3 puncte mai puțin (23,8% din total export de produse agroalimentare), respectov 1,29 de miliarde de euro, iar printre ele se afla și un producător de țigări, respectiv Philip Morris.

Cine susține exporturile de mâncare ale României

Mai exact, din datele INS, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din primele opt luni ale anului este, ca și anul trecut, traderul Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agroali­mentară din China.

Un business de peste 5,5 miliarde de lei în 2021, Cofco este o prezență stabilă în clasamentele locale legate de activitățile de import export de cereale.

Urmează, în locul Phillip Morris anul trecut, Glencore Agriculture BV (actualmente Viterra), una dintre companiile grupului elvețian Glencore, care operează în 37 de state ale lumii și a fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari jucători locali pe piața tradingului de cereale. Din datele Termene.ro, Viterra România S.R.L., filiala locală a grupului, este controlată integral prin societatea olandeză Ammizinc B.V și a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de lei (452,3 milioane de euro).

Arabii de la Al Dahra vin puternic din urmă ca și Ameropa Grains

Pe poziția a treia figurează Cargill Agricultura S.R.L., după un salt de o poziție. Cargill România face parte din grupul american cu același nume și a raportata pentru 2021 afaceri în valoare de 4,1 miliarde de lei. O creștere semnificativă în exporturi, ceea ce i-a permis un salt de patru poziții, de pe opt pe patru, a raportat-o însă grupul arab Al Dahra, care a preluat în 2019 terenul de 57.700 de hectare din Insula Mare a Brăilei, prin achiziția companiei Agricost.

Mai mult, în clasamentul din prima parte a anului există și un nou intrat. Traderul Ameropa Grains, parte a aceluiaș grup de companii care operează și combinatul chimic Azomureș, a ajuns direct pe poziția a cincea, scoțând din top zece Global Grain Internațional (poziția a 10-a în topul de anul trecut.  Compania a raportat în 2021 afaceri de 5,6 miliarde de lei.
Producătorii de  țigarete, pe ultimele locuri 
În ceea ce privește exportatorii de țigarete, Philip Morris, prezent în ultimii ani în rândul primilor trei exportatori, a coborât opt poziții, de pe doi pe zece, în timp ce British American Tabacco a coborât de pe poziția a cincea pe pozișia a opta.
Cei zece exportatori au generat împreună exporturi în valoare de 42,6% din valoarea totală a livrărilor de produse agroalimentare, adică de peste 3,4 miliarde de euro.

Citește și

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code