Economice

Ţările membre UE, obligate să renoveze clădirile cu slabe performanţe energetice până în 2030

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene, precum şi pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar. Ambele aspecte trebuie îmbunătăţite pentru ca UE să îşi îndeplinească obiectivul referitor la reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

Executivul comunitar a propus miercuri ca, până în 2030, toate clădirile din UE care au un certificat de performanţă energetică de tip „G”, cel mai slab posibil, să fie renovate, astfel încât să ajungă la un nivel mai ridicat de performanţă energetică.

În ceea ce priveşte locuinţele cu un certificat de performanţă energetică de tip „G”, acestea trebuie renovate până în 2030, iar ulterior cele cu un certificat ‘F’ până în 2033. Clădiri non-rezidenţiale trebuie renovate şi mai rapid, cele cu un certificat „G” până în 2027, iar cele cu un certificat ‘F’ până în 2030.

Conform propunerii Comisiei, certificatul „G” ar trebui să includă 15% din clădirile cu cele mai slabe performanţe energetice dintr-o ţară, ceea ce înseamnă că milioane de clădiri vor avea nevoie de renovare, inclusiv prin anvelopare sau înlocuirea boilerelor care funcţionează pe combustibili fosili cu sisteme de încălzire mai eficiente din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Louise Sunderland, consilier la ONG-ul Regulatory Assistance Project, a spus că stabilirea unei prag minim de eficienţă era esenţială pentru demararea renovărilor, dar cu toate acestea s-a declarat nemulţumită de faptul că propunerea Comisiei nu stimulează renovări şi mai ample, astfel încât clădirile să ajungă la cele mai bun nivele de performanţă A, B sau C, ceea ce ar fi permis economii şi mai importante de energie.

„Aceasta este o uriaşă oportunitate ratată”, a spus Louise Sunderland.

Comisia Europeană a propus de asemenea ca, începând din 2027, statele membre să nu mai furnizeze niciun fel de stimulente financiare pentru instalarea de boilere pe combustibili fosili şi, de asemenea, a îndemnat ţările membre să cheltuie fondurile europene pentru crearea de locuri de muncă în sectoarele construcţiilor şi renovărilor care să dea prioritate gospodăriilor vulnerabile.

În schimb, unele state s-au opus unei propuneri separate care ar fi vizat introducerea de costuri pentru emisiile de CO2 ale combustibililor pentru încălzire, de teama unor proteste sociale.

Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de majoritatea statelor membre şi de Parlamentul European.

The post Ţările membre UE, obligate să renoveze clădirile cu slabe performanţe energetice până în 2030 appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code