Economice

Top autostrăzi cu cea mai mare finanțare în 2022: „Autostrada Ford”, Sibiu – Pitești și Nădășelu – Poarta Sălajului

Pe a doua poziție se află Autostrada Sibiu – Pitești, cu loturile 1, 4 și 5 care au deja constructori. Pentru aceste loturi este propusă o sumă de peste 626 de milioane de lei, cu mult peste nivelul de 341 de milioane de lei, estimat a fi cheltuit în 2021.

Podiumul este completat de Autostrada Transilvania (A3), cu tronsonul Nădășelu – Poarta Sălajului. Pentru această secțiune din A3 este prevăzută o alocare de 593 de milioane de lei, de aproape trei ori mai mult decât în anul în curs.

Mai departe, în clasament urmează Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud), cu o alocare propusă de 500,77 de milioane de lei, peste nivelul cheltuit în 2021.

Și pentru Podul de la Brăila este prevăzută o sumă de 494,15 milioane de lei, în scădere însă față de valoarea estimată pentru 2021, de 583,43 milioane de lei.

Mai departe, urmează alt tronson din A3, respectiv Nușfalău – Biharia și legătura la Centura Oradei, cu o finanțare propusă de 231,53 de milioane de lei, de aproape patru ori mai mare față de nivelul estimat pentru anul acesta.

Și pentru A3 Câmpia Turzii – Târgu Mureș este prevăzută o alocare de 153,13 milioane de lei pentru 2022, sub nivelul de 168,92 de milioane de lei de anul acesta. Pe acest tronson din A3 mai trebuie finalizat doar lotul Chețani – Câmpia Turzii.

În top urmează Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord), pentru care este propusă o sumă de 171,57 de milioane de lei, de peste două ori mai mult decât cea estimată pentru 2021.

Proiectul de buget al MTI include și sectorul Dumbrava – Deva din Autostrada Lugoj – Deva, cu mai multe sume la capitolul investiții. Am selectat suma cea mai mare, respectiv cea de 145,43 de milioane de lei pentru 2022. Nu este clar dacă această prevedere bugetară se referă la cheltuieli pentru construriea secțiunii „tunelurilor urșilor” sau la plata despăgubirilor către un fost constructor.

În clasament este inclus și Drumul Expres Brăila – Galați, cu o finanțare de peste 87 de milioane de lei propusă pentru 2022.

top autostrazi finantare 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deși Autostrada Moldovei (A7) este menționată în lista priorităților pentru investiții în 2022 cu tronsonul Ploiești – Buzău, aceasta nu apare ca având finanțare în proiectul de buget. Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanți ai CNAIR au explicat că A7 va fi implementată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și că sumele alocate pentru 2022 vor fi publicate ulterior.

Priorităţile strategice investitionale ale MTI pentru perioada 2022-2025 sunt focalizate în principal pe finalizarea lucrărilor la obiectivele/proiectele de investiţii aflate într-un stadiu avansat de realizare, cu finanţare asigurată şi continuarea lucrărilor la obiectivele/proiectele de investiţii aflate în derulare, precum şi începerea de noi lucrări, situate pe reţeaua TEN-T, cu finanţare asigurată din fonduri nerambursabile şi fonduri rambursabile, se arată în proiectul de buget.

Lista principalelor proiecte de construcţie autostrăzi, introduse în Buget în anul 2022 cuprinde următoarele obiective:
• Autostrada Sibiu – Pitești secţiunile 1, 2,3, 4 si 5,
• Autostrada Lugoj – Deva (sector Dumbrava-Deva),
• Autostrada Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borş, inclusiv legătura Centura Oradea (Giratie Calea Sintandrei) – Autostrada A3 (Biharia),
• Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş,
• Autostrada de Centura Sud a municipiului Bucureşti, inclusiv intervenţiile privind Centura existentă (Lărgire la 4 benzi de circulaţie a Centurii Bucureşti între A1 – DN 5, DN 2 – A2 şi A1 – DN 7, pasajele Berceni, Domneşti, Olteniţa),
• Autostrada de Centura Nord a municipiului Bucureşti,
• Drum expres Craiova – Piteşti,
• Drum expres Brăila – Galaţi,
• Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila,
• Autostrada Ploiesti – Buzău,

Proiectele de autostrăzi aflate în pregătire pe parcursul anului 2021 si care vor intra etapizat în execuție în perioada 2022-2025, cuprind:
• Elaborarea/completarea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Sibiu-Făgăraş, Făgăraş – Braşov, Târgu Neamţ – Târgu Mureş, Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni,Timişoara – Moraviţa,
• Elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru Autostrada Braşov – Bacău şi pentru drumurile de mare viteză Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Suceava – Siret,
• Elaborarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru drumurile expres: Craiova – Târgu Jiu, Ovidiu – Tulcea, Brăila – Tulcea, Brăila – Buzău, Focşani – Brăila, Găeşti – Ploieşti, Piteşti – Mioveni, Bacău – Piatra Neamţ,
• Elaborarea/ completarea studiilor de fezabilitate pentru Drum Expres/ Autostrada (Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria), Satu Mare – Baia Mare şi Autostrada Nordului/ Drum de Mare Viteză Baia Mare – Suceava (Lot 1, Baia Mare – Bistrita; Lot 2 Bistrita – Vatra Dornei; Lot 3 Vatra Dornei – Suceava), Tisita – Albiţa,
• Completarea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic pentru drum expres Arad – Oradea;

Dintre proiectele majore de infrastrutura rutiera (autostrazi) aflate in executie pe parcursul anului 2021, au fost finalizate si date in trafic sectiunile:
• Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, sector 1 C Targu Mures – Ungheni;
• Autostrada Sebes – Turda, lot 2.

Pe parcursul anului 2021 au fost semnate contracte de proiectare și execuție/ execuție lucrări pentru următoarele proiecte majore de infrastructură rutieră:
– Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea 4;
– Autostrada de centură a Municipiului București, sector Centura Nord, lot 2;
– Legatura Centura Oradea (girație calea Sintandrei) – Autostrada A3 (Biharia);
– Drum Expres Craiova-Pitești, Tronson 4;
– Drum expres Brăila – Galați.

The post Top autostrăzi cu cea mai mare finanțare în 2022: „Autostrada Ford”, Sibiu – Pitești și Nădășelu – Poarta Sălajului appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code