Economice

Trenuri noi în România: Ce vrea să facă ARF cu banii din închirierea celor 37 de rame Alstom

Distribuirea celor 37 de rame electrice se va face în cadrul licitației pentru atribuirea contractelor de servicii publice pentru rutele stabilite în studiul de fezabilitate, ce a stat la baza achiziției de material rulant nou, au explicat reprezentanții Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).

Potrivit lor, în prezent, ARF are încheiate contracte de servicii publice cu șase operatori de transport feroviar de călători pentru perioada 01 ianuarie – 10 decembrie 2022, și anume:

 • un operator cu capital integral de stat – Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” S.A. și
 • cinci operatori cu capital privat : Regio Călători SRL, Interregional Călători SRL, Transferoviar Călători SRL, Astra Trans Carpatic SRL și Softrans SRL.

Prețul de închiriere al ramelor electrice interregionale RE-IR va reprezenta echivalentul lunar și anual al amortizării pentru perioada din contract.

ECONOMICA.NET a întrebat de ce trebuie ARF sa amortizeze investitia prin chirie de la OTF, având în vedere că finanțarea provine din fonduri europene, precum și care este scopul fondurilor colectate astfel.

„Aceste sume vor putea fi folosite pentru achiziționarea și altor vehicule necesare prestării serviciului public de transport feroviar, astfel încât România să nu mai fie dependentă de fondurile europene”, a răspuns președintele ARF.

Amintim că pe 25 martie 2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a fost încheiat contractul de achiziție pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) cu Alstom Ferroviaria.

Pe 16 septembrie 2022, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, şi Alstom Ferroviaria, în calitate de furnizor, au încheiat un Act Adiţional pentru achiziţia a încă 17 rame electrice de lung parcurs, care se adaugă celor 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) prevăzute în contractul iniţial.

Astfel, Alstom va livra în total 37 de trenuri noi în România, în baza licitației câștigate după mai multe lupte cu un competitor din China.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de aproape 2,422 de miliarde de lei, fără TVA, cu termen de livrare a primei rame la finalul anului 2023 şi furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARF menţionează că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 de locuri pe scaune.

Noile trenuri ar urma să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare:

 • București Nord – Constanța;
 • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara;
 • București Nord – Brașov – Cluj;
 • Brașov – Deda – Cluj;
 • București Nord – Brașov;
 • București Nord – Iași;
 • București Nord – Suceava;
 • București Nord – Galați;
 • București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria;
 • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad;
 • Cluj – Timișoara;
 • Cluj – Suceava – Iași.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code