Flux-stiri

Tribunalul Constituțional din Polonia respinge o parte din tratatele UE. Ursula von der Leyen: „Sunt profund îngrijorată”

  • Decizia Curții Constituționale a fost numita Polexit legislativ de analiști.
  • Polonia dorește prioritizarea drepturilor cetățenilor polonezi.
  • Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, joi seară, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, joi seară, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.

„Sunt profund îngrijorată de hotărârea de ieri a Curţii Constituţionale a Poloniei. Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare”, a declarat vineri președintele CE Ursula von der Leyen.

„UE este o comunitate de valori şi de legi. Acesta este liantul Uniunii noastre şi ceea ce o face puternică. Vom susţine principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii. Cei 450 de milioane de europeni din Uniunea noastră se bazează pe acest lucru.

Prioritatea noastră absolută este să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că cetăţenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, la fel ca toţi cetăţenii Uniunii. În plus, cetăţenii UE, precum şi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în Polonia au nevoie de certitudine juridică, au nevoie să ştie că normele UE, inclusiv hotărârile Curţii de Justiţie a UE, sunt pe deplin aplicate în Polonia.

Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curţii Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competenţele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Decizia de acum evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat „Polexit legislativ”, pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

The post Tribunalul Constituțional din Polonia respinge o parte din tratatele UE. Ursula von der Leyen: „Sunt profund îngrijorată” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code