Economice

Ucraina: Exporturile de grâu sunt reduse din cauza dificultăţilor logistice

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea exportator global de grâu, majoritatea cerealelor fiind transportate prin porturile de la Marea Neagră. Dar din cauza războiului traderii au început să transporte din ce în ce mai multe cereale pe calea ferată.

APK-Inform informează că au fost deschise 12 terminale pentru traderi de către compania de căi ferate din Ucraina, dar sunt necesare două-trei săptămâni până când sunt trimise vagoanele.

„Traderii continuă să caute soluţii pentru redirecţionarea exporturilor spre UE pe calea ferată sau prin porturile româneşti, dar obstacolele cheie rămân diferenţa de ecartament a şinelor din Ucraina şi costurile ridicate”, se arată în comunicatul APK-Inform.

Costul livrării cerealelor ucrainene către portul românesc Constanţa este de 120-150 euro (133-166 dolari) pe tonă. Înainte de război, traderii plăteau aproximativ 40 dolari pentru a transporta grânele la porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Analiştii susţin că Ucraina, care a exportat 43 milioane tone de cereale de la începutul sezonului, în iulie, şi până la invazia din 24 februarie, ar putea exporta doar aproximativ un milion de tone în următoarele trei luni, din cauza dificultăţilor logistice.

Înainte de război, Guvernul estima că exporturile de cereale ar putea ajunge în acest sezon la 65 milioane tone

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code