Economice

UE discută şi cu alţi furnizori de gaze, pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările din Rusia

„Construim cu SUA un parteneriat pentru securitatea energetică, fiind vorba în primul rând despre majorarea livrărilor de gaze lichefiate. Vorbim şi cu alţi furnizori de gaze, de exemplu cu Norvegia, despre creşterea livrărilor spre Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, la o conferinţă organizată luni de publicaţiile germane Der Tagesspiegel, Die Zeit, Handelsblatt şi Wirtschaftswoche.

Escaladarea tensiunilor dintre Occident şi Moscova în legătură cu Ucraina a generat îngrijorări cu privire la livrările de gaze naturale ruseşti în Europa. Preţul gazelor naturale a doborât record după record în ultimele luni, pe fondul unui complex de factori printre care şi importurile sub aşteptări din Rusia.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este în prezent cu 10% sub media multianuală pentru această perioadă a anului. Grupul energetic rus Gazprom susţine că îşi îndeplineşte toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung şi a acuzat oficialii UE, precum şi Agenţia Internaţională a Energiei, că au contribuit la o situaţie de sub-aprovizionare în Europa pe fondul tensiunilor din jurul Ucrainei.

Ursula von der Leyen a declarat luni că este „ciudat” că Gazprom nu pare interesat de creşterea livrărilor de gaze în Europa, în pofida faptului că preţurile sunt la un nivel record şi există o cerere mare pentru gaze naturale.

„Există din ce în ce mai multe semnale că Kremlinul continuă să utilizeze gazele naturale ca un mijloc de a exercita presiuni politice”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

Rusia furnizează aproximativ 40% din gazele naturale consumate de UE. Impactul potenţial asupra acestor livrări, în situaţia în care Rusia va invada Ucraina, a determinat UE să îşi majoreze livrările de la alţi furnizori de gaze.

Mai mulţi oficiali de rang înalt din UE şi SUA urmează să se întâlnească luni la Washington pentru discuţii cu privire la gazele naturale lichefiate. În paralel, UE discută şi cu Qatarul, un alt mare producător şi exportator mondial de gaze lichefiate, iar săptămâna trecută comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a făcut o vizită în Azerbaidjan, de asemenea un producător important de gaze.

Uniunea Europeană susţine că infrastructura sa de stocare are capacitatea de a importa mai multe gaze lichefiate, pentru a proteja statele membre împotriva unor şocuri majore, însă analiştii subliniază că o oprire completă a livrărilor ruseşti ar necesita şi măsuri de urgenţă, precum închiderea unor consumatori industriali.

Von der Leyen a mai afirmat luni că preţul la gaze ar putea rămâne la un nivel ridicat. Majoritatea statelor membre au introdus reduceri de taxe, subvenţii şi alte măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de facturile mari la energie. „Nu pot să exclud că preţurile la gaze vor rămâne ridicate pentru o perioadă”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code