Economice

Un deputat spaniol conservator care votat greșit a asigurat trecerea Legii de reformare a pieței muncii, esențială pentru atragerea banilor din PNRR

Actul normativ cu reforma concepută de titulara comunistă a Ministerului Muncii, vicepremierul Yolanda Díaz, a trecut de Parlament cu 175 de voturi pentru şi 174 împotrivă, evidenţiind vulnerabilitatea parlamentară a Guvernului minoritar condus de premierul socialist Pedro Sanchez (foto) şi stârnind un mare scandal politic după ce Partidul Popular a refuzat să recunoască rezultatul votului.

După negocieri lungi şi complexe conduse de Yolanda Díaz, executivul nu a reuşit să obţină sprijinul pentru această reformă al partenerilor săi obişnuiţi, naţionaliştii basci din partidul PVN şi independentiştii catalani din ERC, astfel că s-a văzut nevoit să apeleze la mici formaţiuni politice regionale, inclusiv cele din opoziţie.

Legea a fost pe punctul să pice la vot după ce doi deputaţi ai unui partid conservator regional nu au respectat consemnul de vot al formaţiunii lor şi au votat împotrivă. Salvarea a venit însă în mod neaşteptat din partea unui deputat al Partidului Popular, care a votat online şi s-a încurcat în sistemul informatic, astfel că din greşeală a votat pentru.

De altfel, preşedintele Parlamentului spaniol, Meritxell Batet, anunţase iniţial că legea a fost respinsă, stârnind bucuria deputaţilor dreptei, dar, la nici un minut mai târziu, ea a revenit şi a rectificat rezultatul, bucuria mutându-se în final în zona sălii legislativului ocupată de stânga.

În pofida protestelor conservatorilor, votul a fost validat, dar scandalul continuă şi Partidul Popular ameninţă că va apela inclusiv la justiţie.

Această reformă a fost menţionată de Comisia Europeană drept condiţie pentru accesarea fondurilor – de aproape 70 de miliarde de euro sume nerambursabile – din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Spaniei.

Reforma prevede în special restrângerea substanţială a folosirii contractelor de muncă pe perioadă determinată, o practică la care angajatorii spanioli recurg în mod excesiv. Noua legislaţie anulează unele măsuri implementate de precedentul guvern de dreapta mai favorabil mediului de afaceri şi oferă de acum înainte sindicatelor o mai mare putere de negociere.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code