NEWSNET

Flux-stiri

VIDEO. Mai mult de 10.000 de migranți, în mare parte haitieni, dorm sub un pod din Texas. Numărul lor crește de la zi la zi

  • Cubanezii, venezuelenii și nicaraguanii s-au alăturat haitienilor sub podul internațional Del Rio.
  • Migranți dormeau pe pământ și căutau cu disperare hrană.
  • În iulie, președintele haitian a fost ucis, iar în august țara a fost lovită de un cutremur devastator.

Majoritatea celor peste 10.000 de migranți care dormeau vineri pe pământ și căutau cu disperare hrană într-o tabără mizerabilă de sub un pod din sudul Texasului, SUA, sunt haitieni ce fug dintr-o țară măcinată de tulburări politice și de două dezastre naturale. Această migrație reprezintă o provocare umanitară și politică tot mai mare pentru președintele american Joe Biden, scrie Reuters.

Cubanezii, venezuelenii și nicaraguanii s-au alăturat haitienilor sub podul internațional Del Rio, care leagă Mexicul de sudul Texasului. Aceștia au dormit cu pături pe paturi. Au fost instalate câteva corturi mici.

După călătorii lungi și dificile prin Mexic, America Centrală și America de Sud, aceștia au ajuns în Texas, SUA. Conform oficialilor de pe ambele părți ale frontierei dintre SUA și Mexic, majoritatea migranților erau haitieni.

Haitienii s-au folosit de WhatsApp pentru a ajunge în Texas

Reuters a vorbit cu mai mulți haitieni care au afirmat că au urmat indicațiile furnizate pe WhatsApp de alți haitieni care căutau o cale sigură de a scăpa de autoritățile mexicane.

Programul WhatsApp cu 15 călătorii prin Mexic, care se vor încheia în Ciudad Acua, chiar peste graniță de Del Rio, a fost prezentat de James Pierre, un haitian de 28 de ani interogat în Del Rio, Texas.

„Cei din față au trimis indicații prin telefon. Eu i-am ajutat pe cei care veneau în spatele meu”, a declarat Pierre. Totuși, el a povestit că s-a rătăcit zile în șir în munți și a reușit să supraviețuiască doar cu apă și fructe.

Care este situația în Haiti?

În iulie, președintele haitian a fost ucis, iar în august țara a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 și de un uragan puternic.

Bruno Lozano, edilul din Del Rio, a afirmat că joi numărul migranților care se aflau sub podul care trece în Mexic a crescut cu aproximativ 2.000 pe parcursul zilei, de la 8.200 dimineața la 10.503 seara.

Majoritatea migranților din tabără păreau a fi bărbați, deși au fost văzute și femei care alăptau sau cărau copii.

Sute dintre refugiați au traversat Rio Grande

Sute de migranți au fost observați în timp ce se întorceau înot în Mexic pe râul îngust Rio Grande, care desparte Mexic de SUA, pentru a-și face provizii de bunuri pe care susțin că nu le primesc pe partea americană.

În timp ce migranții așteptau să fie mutați în centrele americane, Poliția de Frontieră a SUA a informat joi, într-o declarație, că a suplimentat efectivele de personal la Del Rio și a furnizat apă potabilă, prosoape și toalete portabile.

Democratul Biden, care și-a preluat funcția de președinte al SUA în ianuarie, a promis că va aborda imigrația cu mai multă compasiune decât Trump.

Guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, a cărui administrație a reținut migranți pentru încălcarea proprietății și care plănuiește să ridice propriul zid la graniță după ce Biden a oprit proiectul semnat de Trump. A declarat acesta joi, într-un tweet, că va semna o lege pentru a crește la 3 miliarde de dolari finanțarea pentru securitatea frontierei în acest stat.

The post VIDEO. Mai mult de 10.000 de migranți, în mare parte haitieni, dorm sub un pod din Texas. Numărul lor crește de la zi la zi appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code