Economice

Vila Rucăreanu din Bușteni, unde se caza pictorul Nicolae Tonitza, scoasă la vânzare pentru 185.000 de euro

Vila a fost construită în 1920 după planurile unor arhitecți italieni și impresionează cu o serie elemente arhitecturale spectaculoase precum veranda semicirculară, înveșmântată în fier forjat și cu elemente de mozaic din interiorul acestei verande, dar și dantelăria sculptată în lemn de stejar care marchează întreaga fațadă frontală, un element specific arhitecturii prahovene de început de secol, potrivit descrierii Sotheby’s International România

La prima vedere, clădirea pare un castel datorită staturii și a celor două turnulețe care străpung acoperișul, impresie îndulcită ulterior de prezența la parter a bovindoului cu elemente decorative din fier forjat și lemn, în vreme ce frontoanele triunghiulare nu fac decât să încadreze și mai bine proprietatea în peisajul montan.

Vila oferă acces facil atât spre Pârtia Kalinderu cât și spre Cabana Gura Diham, dar și o vedere de milioane asupra Crucii de pe Caraiman.

Cine a construit vila

Gheorghe Rucăreanu, un important comerciant din Bușten, este cel care a construit complexul de clădiri, și primul proprietar al vilei. El avea chiar și o diplomă semnată de Regele Carol I al României, iar vecinii erau de asemenea familii de vază ale acelor vremuri și prieteni buni de-ai proprietarilor: familia Paleologu și familia Lotru (fiul guvernatorului BNR).

Parterul era locuit de familia Rucăreanu, iar etajul era închiriat pentru oaspeții din București care reveneau în fiecare an, devenind ulterior prieteni de familie. Printre oaspeții permanenți îl regăsim și pe celebrul pictor Nicolae Tonitza care avea rezervata camera nr. 4 de la etaj și care obișnuia să își achite chiria cu tablouri. Supranumită și Poarta Bucegilor, stațiunea Bușteni are o poziție spectaculoasă, fiind așezată chiar la poalele munților Bucegi.

Vila are o suprafață construită totală de 392 mp , dar proprietatea care se vinde este vila mai puțin o cameră de la etaj care are un alt proprietar. Așadar proprietatea care se vinde are o suprafață construită totală de 362 mp, subsol+parter+etaj, la care se adaugă podul care poate fi mansardat și transformat în spațiu util. De asemenea, în curtea de 331 mp mai găsim o clădire anexă cu o suprafață construită de 51 mp. Terenul în proprietate, care se vinde are 307 mp cotă indiviză din cei 331 mp ai curții. Clădirea este într-o stare bună din punct de vedere structural și își poate recăpăta imaginea de odinioară printr-o restaurare atentă, păstrându-se caracterul dat de elementele decorative. Prin amplasare, suprafață și caracteristici, vila poate căpăta o funcțiune turistică, dar poate fi transformată și într-o casă de vacanță.

Foto: Florin Pepene

default
default

The post Vila Rucăreanu din Bușteni, unde se caza pictorul Nicolae Tonitza, scoasă la vânzare pentru 185.000 de euro appeared first on Economica.net.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code