Economice

Vîlceanu: În luna martie avem de atins 24 de jaloane din PNRR. Nu există îngrijorări cu privire la închiderea acestora

„În luna martie avem de atins 24 de jaloane. Ele sunt în diverse stadii în acest moment. Nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora. Şi cred că ele vor fi închise. Sunt diverse acte normative în diverse stadii. Pentru o parte din jaloane nu este nevoie de acte normative – hotărâri de guvern sau ordonanţe de urgenţă -, ci pur şi simplu de ordine de ministru, fie pentru publicarea unor ghiduri, fie pentru diverse proceduri care trebuie făcute în ministere. Pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Vîlceanu a menţionat că până la finele anului 2021, România a îndeplinit 18 din 21 de jaloane prevăzute în PNRR, iar cele trei restante pot fi de asemenea închise, ca urmare a unor discuţii între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii.

„La finalul anului trecut, noi am avut în PNRR 21 de jaloane care au fost închise, cu excepţia a trei jaloane, legate de instrumente financiare. Erau legate de o discuţie între Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii. Acea discuţie a fost închisă acum 2-3 săptămâni şi putem să închidem şi cele trei jaloane pe care nu le-am putut închide în decembrie. (…) Prima cerere de plată pe care România o va depune, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, care se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ 1,9 miliarde din partea de împrumut, este legată de acele jaloane, din decembrie, şi nu de cele pe care trebuie să le închidem în martie”, a explicat el.

Ministrul a estimat că mai trebuie încheiate 6-7 acorduri de finanţare între ministere şi MIPE (din totalul de 19), adăugând că acestea urmează să fie semnate în cursul săptămânii viitoare.

„Practic, în acest moment, fluxurile financiare, acordurile de finanţare sunt semnate. Suntem concentraţi pe închiderea jaloanelor”, a spus el.

Vîlceanu a anunţat că următoarea cerere de plată va fi depusă în luna octombrie, vizând 2 miliarde de euro din granturi şi 1 miliard din împrumuturi.

„Noi, practic, anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro în contul de la Banca Naţională”, a afirmat el.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code