Economice

Vrem să exportăm ulei de floarea-soarelui și făină de grâu și să importăm îngrășăminte pentru agricultură din Iordania. Situația din Ucraina creează noi oportunități

În continuarea vizitei oficiale pe care o efectuează în Iordania, ministrul Adrian Chesnoiu a avut astăzi o întrevedere bilaterală cu ministrul Industriei, Comerțului și Aprovizionării, Yousef Mahmoud Al Shamali.

Discuțiile au vizat impulsionarea schimburilor comerciale, ministerul iordanian al Industriei, Comerțului și Aprovizionării organizând periodic licitații pentru importuri de grâu și orz, în funcție de cererea de pe piața internă, întrucât calitatea grâului românesc este foarte apreciată și respectă standardele solicitate de autoritățile iordaniene.

În cadrul întrevederii ministrul român a susținut că: ”Situația internațională impune îmbunătățirea dialogului direct între țările cu puternice relații comerciale, așa cum sunt cele dintre România și Iordania. Noile provocări creează și noi oportunități, iar România poate deveni un bun furnizor de ulei de floarea soarelui și de făină de grâu pentru poporul iordanian. Creșterea capacităților de procesare a semințelor de floarea soarelui în România poate suplini cantitățile de ulei furnizat în trecut de Ucraina către Iordania. Avem un parteneriat stabil ce poate fi dezvoltat în viitor prin cooperarea directă dintre producătorii noștri agricoli”.

Din datele INS, anul trecut România a avut un excedent comercial cu uleiul de floarea-soarelui în valoare de 174,3 milioane de euro, în condițiile în care a exportat de 224,7 milioane de euro și a importat de 50,5 milioane de euro.

Se caută îngrășăminte pentru anul agricol următo

Chesnoiu a vizitat două fabrici de îngrășăminte care folosesc tehnologii inovatoare, unde a purtat discuții cu reprezentanții conducerilor companiilor, principala temă fiind schimbul comercial ce se poate realiza între cele două state, România și Iordania.

”Piața fertilizanților a fost puternic afectată de creșterile de prețuri pentru gazele naturale și căutăm soluții pentru a echilibra situația. Dacă în acest an, peste două treimi din necesarul de îngrășăminte a fost asigurat, pentru anul agricol viitor trebuie să luăm toate măsurile pentru a nu ne confrunta cu o lipsă de îngrășăminte pe piața din România. Ne dorim o colaborare cu producătorii de fertilizanți din Iordania pentru a asigura fermierilor români acces la îngrășăminte la prețuri cât mai accesibile”, a mai declarat ministrul.

La finalul vizitei sale în Iordania, ministrul va avea o întâlnire cu importatori iordanieni de animale dar și alți oameni de afaceri interesați să investească în România.

 

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code