Economice

Zelenski cere un răspuns al comunităţii internaţionale la ameninţările Rusiei de a folosi arme chimice. Ucraina îl invită pe cancelarul Olaf Scholz la Kiev – Război Ucraina, ziua 49 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 49

Zelenski cere un răspuns al comunităţii internaţionale la ameninţările Rusiei de a folosi arme chimice în Ucraina. „Lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv, pentru că după, orice răspuns nu va schimba nimic!”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, marţi seara, în mesajul zilnic adresat ţării, că având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, lumea trebuie să răspundă acum. ”Răspundeţi preventiv, pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, spune el citat de News.ro.

Preşedintele Ucrainei afirmă că priveşte cu mare atenţie ”rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.

”Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, având în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv. Pentru că după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”. Citeşte mai mult pe News.ro.

Ucraina îl invită pe cancelarul Olaf Scholz la Kiev

Oficialii ucraineni l-au invitat pe cancelarul german Olaf Scholz la Kiev după ce au exclus o vizită a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, transmite miercuri dpa citat de Agerpres.

„Am comunicat faptul că preşedintele meu şi guvernul ar fi foarte fericiţi dacă cancelarul Olaf Scholz ar vizita Kievul”, a declarat marţi seara ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik, pentru posturile de televiziune ProSieben şi SAT.1.

Vizita cancelarului german ar trebui, în viziunea ucraineană, să se concentreze asupra modului în care Germania poate ajuta Kievul cu arme grele în lupta împotriva Rusiei.”Preşedintele meu aşteaptă cu nerăbdare asta”, a afirmat Melnik.

Ambasadorul Ucrainei a precizat deja în weekend că la Kiev se aşteaptă o vizită a cancelarului Scholz şi nu a preşedintelui Steinmeier, al cărui rol ca şef al statului este în mare parte unul ceremonial.

Ucraina speră că Germania va trimite arme grele precum tancuri de luptă, artilerie şi sisteme de apărare aeriană. Alte state membre NATO, cum ar fi Cehia, au optat deja să livreze arme grele, a subliniat Melnik şi de aceea guvernul ucrainean speră că guvernul federal german va decide în curând să le urmeze exemplul.

Zelenski ironizează afirmaţiile lui Vladimir Putin, care a declarat că războiul din Ucraina merge conform planului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi, informează Reuters citat de Agerpres.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia îşi va atinge toate obiectivele „nobile” şi va continua „în mod ritmic şi calm” operaţiunea specială începută.

În cea mai recentă actualizare, pe 25 martie, Moscova a informat că 1.351 de soldaţi au fost ucişi de la începutul campaniei. Ucraina susţine că numărul real este mai aproape de 20.000.

„În Rusia s-a spus încă o dată că aşa-numita lor ‘operaţiune specială’ se presupune că merge conform planului. Dar, să fiu sincer, nimeni în lume nu înţelege cum chiar s-ar putea realiza un astfel de plan”, a declarat preşedintele Zelenski într-o înregistrare video.

„Cum s-ar putea concretiza un plan ce prevede moartea a zeci de mii de soldaţi proprii în puţin mai mult de o lună de război? Cine ar putea aproba un astfel de plan?”

Volodimir Zelenski a întrebat câţi soldaţi ruşi morţi ar fi acceptabili pentru Putin, oferind un interval de la zeci de mii la sute de mii.

Rusia a pierdut mai mulţi oameni în 48 de zile de la începutul războiului decât în cei zece ani ai războiului din Afganistan (1979 – 1989), a adăugat şeful statului ucrainean.

Preşedintele Zelenski a mai declarat că, deşi unii au râs de ruşi, de eşecurile lor pe teren şi de tehnologia inferioară, adversarii nu sunt cu totul lipsiţi de speranţă.”Trebuie să înţelegem că nu toate tancurile ruseşti sunt blocate pe câmpuri, nu toţi soldaţii inamici pur şi simplu fug de pe câmpul de luptă şi nu toţi sunt recruţi care nu ştiu să ţină armele în mod corespunzător”, a spus el.”Asta nu înseamnă că ar trebui să ne fie frică de ei. Aceasta înseamnă că nu trebuie să diminuăm realizările luptătorilor noştri, ale armatei noastre”.

Preşedintele Zelenski îl propune la schimb pe apropiatul preşedintelui rus arestat cu ucraineni captivi în Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a propus marţi seară Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia, informează miercuri AFP citat de Agerpres.

„Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe Telegram.

„Şi ca Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Autorităţile ucrainene au anunţat mai devreme în cursul zilei de marţi arestarea lui Viktor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlament înainte de a fi interzis în luna martie. În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare. A 12-a avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele Vladimir Putin, naşul uneia dintre fiicele sale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze arestarea acestuia.

Ucraina anunţă arestarea unui om de afaceri ucrainean, un apropiat al preşedintelui Putin

Deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, fugar după invazia rusă în Ucraina, a fost arestat în urma unei operaţiuni speciale, au anunţat marţi autorităţile ucrainene, transmite AFP citat de Agerpres.

Aflat în arest la domiciliu, Medvedciuk dispăruse la câteva zile după începerea invaziei ruse, pe 24 februarie.

„O operaţiune specială a fost realizată graţie SBU (servicii de securitate ucrainene). Bravo!”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe canalul său Telegram.

Ulterior, SBU a confirmat arestarea, fără a oferi detalii.”Poţi fi un politician pro-rus şi să lucrezi pentru statul agresor ani de zile. S-ar putea să fii un fugar. Poţi chiar să porţi o uniformă militară ucraineană pentru a te deghiza… Dar te va ajuta asta să scapi de pedeapsă? Deloc!”, au comentat serviciile de securitate pe Telegram.

Mesajul este însoţit de o declaraţie a şefului SBU, Ivan Bakanov, care mulţumeşte subordonaţilor săi pentru că au îndeplinit cu succes „această misiune excepţională şi periculoasă”.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze arestarea acestuia pentru agenţiilor de presă ruse, spunând că „sunt o mulţime de falsuri care provin din Ucraina” şi a adăugat că „trebuie verificat mai întâi”.

Viktor Medvedciuk, a 12-a avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele Vladimir Putin, care este naşul uneia dintre fiicele sale.

El este fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după invazia rusă.

 

Preşedintele SUA vorbeşte pentru prima oară de un genocid în Ucraina

Preşedintele Joe Biden a părut să acuze armata rusă de genocid, folosind marţi acest termen pentru prima dată pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie, transmite AFP citat de Agerpres.

„Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa dedicate combaterii inflaţiei.

Creşterea preţurilor la produsele de consum în luna martie a cunoscut cel mai rapid ritm din decembrie 1981, ajungând la 8,5%, potrivit Indicelui preţurilor de consum (IPC) publicat marţi de Departamentul Muncii.

Preşedintele Joe Biden a deplâns creşterea inflaţionistă suplimentară cauzată de invazia rusă în Ucraina, asigurând că „70% din creşterea preţurilor în martie a provenit din creşterea preţurilor la benzină a lui Putin”.

Departamentul Muncii a declarat că „indicele benzinei a crescut cu 18,3% în martie (comparativ cu februarie) şi a reprezentat mai mult de jumătate din creşterea globală a preţurilor pe parcursul unei luni”.

„Invadarea Ucrainei de către Putin a dus la creşterea preţurilor la benzină şi la alimente în întreaga lume”, a spus preşedintele Biden.

Opoziţia republicană îi reproşează preşedintelui Joe Biden că are o politică economică ce alimentează inflaţia.

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code